La meravella de 'Shtisel'

'Shitsel' estrena la tercera temporada
'Shitsel' estrena la tercera temporada | @shtiselofficial

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

La sèrie Shtisel (Netflix) ha estrenat la tercera temporada i no ha defraudat els aferrissats seguidors, que es compten per milers. Shtisel narra tot d’històries, amb senzillesa i un punt d’humor, d’una família ortodoxa de Jerusalem, amb un missatge universal. No té res a veure amb Unorthodox, més enllà que Shtisel és la sèrie on va començar l’actriu Shira Haas, que a la minisèrie germano-americana apareix protagonitzant una lluita personal per sortir de la secta Satmar, formada per hassídics antisionistes i radicalment estrictes. A Shtisel en canvi els hassidim -o haredim- tenen una àmplia gamma de matisos, i la qüestió del judaisme ortodox només hi apareix com un ciclorama de fons. El que té pes real són les històries de vida quotidiana, que gràcies a aquest teló de fons excepcional, no veureu a cap altre treball. 

'Shtisel' narra tot d’històries, amb senzillesa i un punt d’humor, d’una família ortodoxa de Jerusalem, amb un missatge universal

El resultat és una sèrie que mostra una forta vivència del sentit comunitari, valors que resisteixen l’embat del pas del temps, gestos que vessen de significats, i especialment una cosmogonia que és capaç de relligar les parts amb el tot i li dona coherència. I impacta perquè desencadena una sensació de nostàlgia, davant la indigència hiperaccelerada de la societat actual. Shtisel funciona com les obres de teatre de Bertolt Brecht, que busquen la percepció de la realitat a través del distanciament. A la sèrie el distanciament el provoca el context hassídic, i això permet copsar els detalls que no vèiem de la nostra societat. Shtisel (nom de la família asquenazita protagonista) és un producte de la cada cop més prolífica factoria de sèries d’Israel, i té uns guions molt ben travats. El final de la tercera temporada és tan punyeterament senzill com espectacular, i no us deixarà indiferents.