L'Abaceria, un mercat i un espai per a Gràcia

Recreació del projecte del nou mercat de l'Abaceria
Recreació del projecte del nou mercat de l'Abaceria | IMMB

El nostre mercat, el vostre mercat, el mercat de tots. També nosaltres ens sentim identificats amb aquest títol. Volem una Abaceria viva en un espai viu, que sigui un punt de trobada veïnal. El desmuntatge de la coberta de l'edifici, una vegada l'interior havia quedat buit, va deixar a la vista, no només la bellesa de l'estructura original sinó també el potencial de l'espai lliure resultant. La densitat de la vila i l'absència de zones verdes d'una certa dimensió ha generat un estat d'opinió en el veïnatge que cal repensar el projecte , i més tenint en compte que el mercat està funcionant amb total satisfacció a la ubicació actual.

Els mercats són un punt de trobada, una àgora, del barri, fer compatibles un espai verd i el mercat seria un valor afegit

És per això que des de la Plataforma d'Afectats de l'Abaceria i Gràcia cap on Vas hem plantejat una enquesta que han respost 1.500 persones del barri. Tot i les limitacions, aquest treball mostra l'interès del veïnat a participar en la presa de decisions sobre el mercat. En el replanteig del projecte un objectiu hauria de ser ampliar l'espai a l'aire lliure, de manera que tingui la qualitat d'un espai verd, una finalitat que comportaria reubicar una bona part del programa funcional situat a la planta baixa i reduir la superfície dels espais situats a les plantes subterrànies. Per si no estava prou clar, el mercat provisional ha posat de manifest que no és necessari un supermercat comercial dins del seu espai. A Gràcia l'oferta d'aquest tipus de súpers és tan gran que des de qualsevol punt del barri, anant al mercat, te'n trobes més d'un. El principal argument per instal·lar-ne un al mercat no té a veure amb atraure-hi més veïnatge sinó amb el pagament de les despeses de manteniment. És, doncs, una raó econòmica. Però si a Gràcia guanyem un espai públic valuós per la dimensió i qualitat, i el guanyem de franc, mentre que si s'hagués d'expropiar seria costosíssim, l'Ajuntament no hauria d'assumir part de les despeses de manteniment, sense que això representés cap greuge comparatiu respecte a altres mercats? Pensem que la millor solució consistiria a fondre el supermercat i l'espai cooperatiu en un únic espai, de supermercat cooperatiu d'economia social, i es reforçaria el caràcter singular, l'atractiu del mercat.

En relació amb l'aparcament, som de la ferma convicció que per ser coherents amb el model de mobilitat que impulsa el consistori aquest espai s'ha de reduir als vehicles dels paradistes. Altra vegada l'experiència de l'actual mercat provisional demostra que el públic del mercat és de proximitat. En la situació actual, en què el canvi climàtic ens afecta de ple, el projecte ha de contenir el màxim de mesures d'estalvi energètic i d'ús d'energies renovables, tal com l'Ajuntament demana que apliqui la ciutadania. Els mercats són un punt de trobada, una àgora, del barri, fer compatibles un espai verd i el mercat seria un valor afegit. Cal pensar-hi. Ho hem de fer plegats. 

Per Plataforma d'Afectats de l'Abaceria i Gràcia cap on Vas