Àvies i netes

Portada del llibre 'Nietas de la memoria'
Portada del llibre 'Nietas de la memoria' | Bala Perdida Editorial

Acaba de sortir un llibre fet per deu dones periodistes feministes on parlen de les seves àvies, totes dones del 36, aquelles a les quals a Gràcia els hem dedicat una plaça. Com diu la Cristina Sen a La Vanguardia, “elles van ser les grans salvadores de les seves famílies, les que amb la seva fortalesa i empenta van esperonar els seus cap a la vida, els van protegir, van treballar de valent perquè tiressin endavant en condicions duríssimes". Una mostra d’aquestes dones que van restar oblidades per la història oficial. 

La mirada masculina de la història ha amagat el paper fonamental que van exercir aquestes dones de procedències diferents que van haver de lluitar en un país on no tenien cap dret

Aquestes periodistes, entre les quals la Carme Freixa o la Isa Gaspar, ens presenten la vida de les seves àvies a Nietas de la memòria. El que fan és rescatar del silenci la història de dones que com la Isabel, la Juana, la Coronada, la Juliana, la Maria, l’Angelines, la Luz, la Lola, la Benita, la Cristina, la Vicenta i la Lorenza  “van sostenir el país en la guerra i la dictadura”.

La mirada masculina de la història ha amagat el paper fonamental que van exercir aquestes dones de procedències diferents que van haver de lluitar en un país on no tenien cap dret. He pensat en la nostra Juliana Martínez que és una d’aquestes dones que va tirar la seva família endavant en condicions adverses des del quiosc de la Plaça de la Vila.  A Gràcia no les oblidarem pas.