Volem confiar en les institucions

L'obelisc de la plaça del Cinc d'Oros, sense l'escut monàrquic
L'obelisc de la plaça del Cinc d'Oros, sense l'escut monàrquic | À.G.P.

Director de L'independent de Gràcia

@albertbalanza

Divendres 9 d'abril L'Independent de Gràcia publicava aquesta notícia: L'Ajuntament fa retocs al segell monàrquic del Cinc d'Oros i sosté que només és manteniment amb el subtítol Operaris de Patrimoni han treballat aquests dies un motlle de l'escut en guix "per si es malmetés l'original". Volem explicar el procés comunicatiu que es va seguir al setmanari per saber la notícia, intentar-la contrastar amb sis fonts diferents i publicar-la, i com el resultat, confiant en la font oficial i més altament autoritzada, el Servei de Premsa del Gabinet de l’Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, es va reflectir al setmanari amb una resposta institucional no certa. 

Les relacions entre les institucions i els ciutadans es basen en la confiança mútua i els mitjans, com a altaveus d'aquesta relació, no podem acceptar una informació no certa, perquè això supera una línia vermella recollida al Codi Deontològic i que l'Ajuntament ha travessat perillosament

El coneixement de la informació arrenca dimarts 6 quan casualment passem per passeig de Gràcia amb avinguda Diagonal i trobem tapat el segell monàrquic de l'obelisc de la plaça del Cinc d'Oros. És l'únic element polític que falta per retirar des que el 2011 l'Ajuntament va treure l'estàtua franquista de la Victòria de la peanya on hi ha el segell i des que el 2017 es va canviar el nom a la plaça. Dimecres 7 hi passem per segona vegada, dos cops, i el segell segueix cobert però ara amb un motlle gruixut. Dijous 8 hi tornem a passar i parlem amb els operaris. En aquests tres dies, consultem el canvi amb petició oficial al Servei de Premsa i a la Conselleria Tècnica del Districte, al regidor de Gràcia (aprofitant una entrevista ja pactada abans que es fa dimecres) i també fem tres consultes més a polítics i tècnics municipals. La majoria argumenten no saber-ne res o tiren pilotes fora. La resposta oficial des de Premsa arriba dijous: "manteniment". 

Els lectors de L'Independent, ciutadans de Gràcia i de Barcelona, van llegir divendres 9 d'abril una notícia amb una resposta oficial institucional no certa, si bé també era evident que la tria de les paraules de L'Independent per elaborar la redacció de la informació desprenia incredulitat i subratllava suspicàcies. Sense moure'ns del llenguatge informatiu, l'elecció de verbs com "sosté" o expressions com "per si es malmetés l'original" posaven protecció periodística a la resposta oficial de "manteniment" del segell, just en un moment de qüestionament de la institució monàrquica, d'un govern a la ciutat que ha anat retirant els símbols reials i quan faltaven pocs dies per al 14 d'abril, commemoració institucional de la Segona República. 

Volem subratllar el caràcter no cert de la informació transmesa per l'Ajuntament, després que dissabte 17 d'abril es fes difusió oficial per part de la institució de l'anunci de retirada del segell monàrquic de la plaça del Cinc d'Oros i també un cop rebudes les explicacions aquest dimarts 19 per part de la direcció tècnica de Premsa de l'Ajuntament. "No estava clar en aquell moment que es pogués retirar", ha estat l'explicació per argumentar l'errònia informació anterior. Cal apuntar aquí que el 2012 ja es va fer una prova de retirada del segell només per comprovar l'estat malmès del segell a Pi i Margall del qual encara hi ha detalls parcials a sota; per tant, sí que estava clar que el segell es podia retirar. Agraïm, en tot cas, la resposta posterior, però no podem acceptar com a periodistes que el gabinet de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Barcelona hagi transmès una informació no certa. "No ens deixaven dir res, per indicacions de Premsa i Patrimoni", va admetre posteriorment una de les sis fonts consultades. 

Les relacions entre les institucions i els ciutadans es basen en la confiança mútua, i els mitjans -i els canals de comunicació a través dels quals ens nodrim per contrastar les informacions- no sempre estem encertats. Els mitjans de comunicació tenim una alta responsabilitat social a l'hora d'exercir de mitjancers i altaveus d'aquesta relació de confiança entre institucions i ciutadans, i més quan fa anys que travessem un fort descrèdit de les institucions. Volem confiar en les institucions quan ens transmeten la informació que els demanem, perquè els ciutadans tenen dret a estar informats amb la màxima qualitat, exclusivitat i immediatesa. 

En aquesta relació de confiança entre institucions, mitjans i ciutadans hi ha una pugna legítima pel control de l'agenda, la rapidesa en la transmissió de les notícies i la necessitat de contrast, que pot crear divergències entre les parts sobre el moment de difusió més adequat. Per això existeix el pacte i la bona sintonia que sempre hem tingut amb totes les nostres fonts, des de grans corporacions fins als nostres veïns. El que no podem acceptar és la informació no certa, perquè això supera una línia vermella en l'exercici de la comunicació que està plenament recollida en el Codi Deontològic dels Periodistes, i que el gabinet de Premsa de l'Ajuntament de Barcelona va travessar perillosament en els fets que hem relatat. 

Volem confiar en les institucions. Estem convençuts que només es tracta d'un fet aïllat. Els lectors de L'Independent, insistim: en tant que ciutadans de Barcelona, no s'han de sentir enganyats per la informació no certa difosa, perquè el setmanari va matisar les explicacions oficials sense allunyar-nos del llenguatge informatiu. L'Ajuntament de Barcelona no cal que tingui les millors relacions amb els mitjans, sigui aquest setmanari -amb qui són i han estat bones- o qualsevol altre, però cal que tingui en compte que som altaveu i mitjancer cap als veïns d'una ciutat on l'Ajuntament és la principal institució, i que ha de transmetre la informació que vulgui i pugui, en el ritme que consideri, però que sigui sempre certa.

Un operari municipal, enllestint el motlle de guix de l'escut monàrquic del Cinc d'Oros