La fàbrica Corbera i Bertran

Crida col·laborativa sobre l'antiga fàbrica Corbera i Bertran
Crida col·laborativa sobre l'antiga fàbrica Corbera i Bertran | Cedida

Si voleu publicar les vostres cartes en aquesta secció, envieu-nos un correu electrònic a redaccio@independent.cat

El Grup de Memòria Històrica ha iniciat una investigació sobre la fàbrica Corbera i Bertran que estava situada al carrer Romans, molt aprop de l'actual carrer Pi i Margall. Corbera i Bertran, S.A. té els seus inicis cap a l'any 1925. Empresa sedera, amb filatura de llana carda, aviat comença a fer teixits de cotó, estam i viscosa. Des de l'inici va estar situada al nostre barri, a Can Romans, amb adreça al carrer de Romans 1, però que també ocupà les naus 3, 5, 7, 9 i 11. Si bé les seves oficines eren al carrer Bruch 21. Va ser col·lectivitzada durant la guerra civil i els primers mesos les seves treballadores van ser especialment solidàries amb els milicians al front. Als anys 80 van fer una fàbrica nova a Rubí i l'any 1990 va tancar. Hem trobat força informació sobre la seva col·lectivització durant la guerra civil però, a part d'algunes certeses, no fa més que obrir nous interrogants.

Hem trobat fotografies, adreces, sous i activitats dels treballadors (la majoria dones) que hi varen treballar durant la col·lectivització; la gran majoria vivien molt a prop de la fàbrica i estem convençuts que forces dels seus descendents segueixen fent-ho. Ens agradaria trobar gent que pogués aportar informació o interessada en acompanyar-nos en aquesta fascinant recerca, que hem començat a fer pública a la recentment editada revista 'Agracia'. Treballem amb la idea d'organitzar una exposició que ja compta amb materials molt interessants però a la que encara falten moltes dades importants.

Agrairem tota col·laboració en aquesta tasca de recuperació de la Memòria Històrica que té com a objectiu principal reivindicar la dignitat i visibilitzar l'existència d'aquelles dones que treballaren a les fàbriques tèxtils i donaren, amb el seu esforç, vida al barri i a Catalunya. La seva història és la nostra història!

Grup de Memòria Històrica de l'Ateneu Llibertari de Gràcia