No perdem de nou una oportunitat

Façana de lantic edifici de Balet i Blai, al passeig Mare de Déu del Coll
Façana de lantic edifici de Balet i Blai, al passeig Mare de Déu del Coll | À.G.P.

Va ser durant la postguerra que la productora Balet i Blay, al Passeig Mare de Déu 40, fa l’encàrrec al dibuixant Arturo Moreno per fer el primer llargmetratge de dibuixos animats en color a Europa: Garbancito de la Mancha. Les anades i vingudes dels 60 dibuixants de la “factoria dels somnis”, com es coneixia popularment, augmentaven la vida al barri, també amb l’Editorial Bruguera i un seguit d’indústries, totes dedicades al còmic, la il·lustració i el cinema; era un reclam per artistes i intel·lectuals (Enric Borràs, Joan Junyer, Joan Sales, Pepita Pardell, Joan Rebull, els germans Blasco, Antoni García, Antoni Borrell). A hores d’ara el Coll és gairebé bé desconegut a la ciutat. El tancament d'aquestes indústries va tenir un efecte dominó que va provocar el tancament de comerços i el va convertir en barri dormitori, trist i sense vida. Els veïns volem apostar per aquest edifici com a patrimoni industrial i cultural, seu del record de tota aquesta indústria tant valuosa i perduda i tornar-lo a posar en el mapa de Gràcia, de Barcelona i del món com a bressol de cultura. 

El projecte de fer un centre d’interpretació, museu i taller dedicat a les arts del còmic i la il·lustració és una via imprescindible per rescatar tot allò que vam perdre

Ara més que mai és necessària la descentralització cultural. El projecte de fer un centre d’interpretació, museu i taller dedicat a les arts del còmic i la il·lustració és una via imprescindible per rescatar tot allò que vam perdre. Ha estat una sotragada saber que el Districte ha donat la llicència d’enderroc i de nova construcció d’aquest edifici. De nou ens vam veure discriminats en la participació de les actuacions del consistori perquè el barri del Coll no entrava en la protecció de patrimoni. Nosaltres ja tenim l’entusiasme i la lluita; ara està en les vostres mans com a representants polítics que el cor us bategui per la proposta i no dubtar en posar-la en marxa ja que amb el seu enderrocament perdem de nou l’oportunitat de ser referents del còmic i animació a Europa i el món. 

Grup d'Estudis Coll-Vallcarca