Pobresa menstrual

La pobresa menstrual és la falta d'accés a productes d'higiene menstrual
La pobresa menstrual és la falta d'accés a productes d'higiene menstrual | Cedida

El 28 de maig és el Dia Internacional de la Higiene Menstrual. La pobresa menstrual és la falta d'accés a productes d'higiene menstrual degut a restriccions socioeconòmiques. Segons un estudi recent, les persones que menstruen han de pagar fins a 240 euros any en aquests productes. És un problema a nivell mundial, associat també al patriarcat en el qual vivim. 

És necessari reduir el cost d'aquests productes i rebaixar l'impost de luxe que tenen

A més de provocar dificultats econòmiques, per qui no s'ho pot costejar, s'hi afegeix el cost extra causat pels impostos de luxe amb que graven aquests productes.

La pobresa menstrual té conseqüències sobre la salut física, degut a que les dones han de fer servir remeis que no són higiènics com diaris o trossos de roba. En una enquesta publicada recentment, s'indica que fins al 12% de dones han fet servir almenys un cop paper higiènic en comptes de productes dissenyats per la regla, posant en risc la salut, degut a que es pot infectar el tracte urinari i fins i tot tenir problemes en el sistema reproductiu.

També pot causar problemes de salut mental com ansietat o depressió i desigualtat d'oportunitats, doncs hi ha adolescents que no assisteixen a classe durant uns dies generant un greuge comparatiu amb la resta d'alumnes.

En conseqüència és necessari reduir el cost d'aquests productes i rebaixar l'impost de luxe que tenen. Per altra banda també cal desestigmatitzar la menstruació a través de l'educació i de campanyes de conscienciació.

En alguns països, associacions i governs ja treballen conjuntament en programes pilot dedicats a aquesta problemàtica, i pressionen als seus governs perquè facin més investigacions sobre la pobresa menstrual.

En el cas de l'Estat espanyol, no s'inverteixen recursos en fer estudis quantitatius a gran escala sobre aquesta temàtica, mentre que a Catalunya existeix una lluita activa per reduir I'IVA en tampons i en compreses, i implementar polítiques per donar productes higiènics de forma gratuïta.

Davant d'aquesta situació el Rebost Solidari de Gràcia, situat al carrer Reig i Bonet número 12, està duent a terme una campanya de recollida de productes d'higiene menstrual, perquè les nostres usuàries no es trobin davant la difícil decisió d'haver d'escollir entre menjar o productes higiènics. Oferirem els tampons i compreses de forma gratuïta a les usuàries perquè totes tinguin accés a una menstruació digna i lliure de prejudicis.

El Rebost Solidari de Gràcia