L'assemblea avala mesures econòmiques d'emergència

L'assemblea general de l'Associació Cultural L'independent de Gràcia, el 15 de juny passat
L'assemblea general de l'Associació Cultural L'independent de Gràcia, el 15 de juny passat | Cedida

L'Associació Cultural L'Independent de Gràcia, impulsora del setmanari, ha aprovat en la seva assemblea anual per unanimitat dels assistents un augment puntual de les quotes de socis de cinc euros al mes com a conseqüència necessària del dèficit que es va generar l'any 2020 arran de la crisi sanitària i arran també de la decisió de seguir sortint cada setmana en paper malgrat el confinament total i posant per davant el compromís amb els lectors. Aquesta és la principal conclusió de la convocatòria semipresencial que l'entitat va celebrar dimarts passat, 15 de juny, a l'Orfeò Gracienc, amb connexió oberta també als socis que ho van poder seguir des de casa.

La decisió de seguir sortint cada setmana en plena pandèmia ha generat en part un dèficit que cal eixugar amb una derrama

El president de l'Associació, Emeteri Frago, en el seu informe, va argumentar la caiguda d'inserció publicitària privada, sobretot en els mesos del confinament total, en els quals el setmanari també es va veure obligat a reduir els punts de distribució als espais que quedaven oberts (principalment farmàcies i mercats) i a reduir tiratge, si bé en aquest cas l'OJD va permetre mantenir als mitjans la certificació mitjana anual, que en el cas del setmanari se segueix situant en els 8.516 exemplars setmanals.

Les mesures econòmiques aprovades per unanimitat en l'assemblea, com aquest augment de cinc euros mensuals, s'havien aprovat prèviament per junta fins que es cobreixi el dèficit generat de 13.622 euros i tanmateix es farà un seguiment personal a fi que això no perjudiqui les capacitats econòmiques de cap persona associada. També, tal com ja es va fer públic la setmana passada a través d'un anunci, s'emetran bons de suport a fons perdut, amb regal de llibres de l'editorial Efadós, per un import de 50 euros amb caràcter voluntari i oberts tant a persones associades com a lectors en general. A petició del president, una tercera mesura, lligada a les possibilitats relacionals, serà "comprometre’ns a la captació d’almenys tres socis nous abans de finalitzar l’any i animar també a les entitats associades que facin campanya de captació de socis al si de la seva organització. Ara mateix l'Associació Cultural L'Independent de Gràcia està formada per 116 socis, 25 dels quals són entitats.

Com a proposta de treball 2021, un cop avaluada i aprovada la memòria 2020 en la qual ha destacat l'estrena de la renovada pàgina web i del compte d'Instagram, l'assemblea també va debatre la consolidació de l'espai Independent.tv, dinamitzat des d'aquest 2020 pel periodista Jordi Margarit i que ja ha obtingut resultats satisfactoris amb la difusió d'entrevistes a personalitats rellevants del districte o a l'enregistrament d'esdeveniments de relleu com l'ascens del Club Esportiu Europa a Segona Divisió. També es planteja iniciar un pla de presentació i captació de publicitat en el marc digital de la nova web i dels nostres canals a les xarxes definint i implementant una estratègia de comercialització digital i es posa sobre la taula la possibilitat d'una campanya de micromecenatge.

El pressupost 2021, també aprovat per l'assemblea, és de caràcter continuista i continua pivotant en els ingressos per publicitat (previsió de 70.000 euros), quotes dels associats (20.000 euros) i ajuts públics (15.000 euros), mentre que les principals despeses es concentren en impressió (42.000 euros) i redacció (43.000 euros).

En tant que representant de junta i director del setmanari, Albert Balanzà, també exposa el pas endavant de la redacció a l'hora de cercar noves línies de finançament i de connexió amb la societat econòmica i civil de Gràcia amb la periodificació de números especials i d'encartaments vinculats a esdeveniments especials i efemèrides de les principals entitats i associacions del districte, de manera que aquest 2021 ja s'han iniciat contactes per concretar mitja dotzena de projectes que serviran per explicar millor la dimensió social dels 120.000 habitants de Gràcia.

Associació Cultural l'Independent de Gràcia