Sempre amb nosaltres, Joan

Joan Liébana (1991-2021)
Joan Liébana (1991-2021) | Cedida

In Memoriam

El passat dijous 17 de juny, el nostre amic i company Joan Liébana (1991-2021) va perdre la vida mentre treballava de bomber a l'incendi d'un taller mecànic a Vilanova i la Geltrú. Cap propietat privada mereix ser salvada a costa de la vida de cap persona treballadora. Per això, exigim respostes clares i que s'assumeixin totes les responsabilitats institucionals que calguin: aquesta tragèdia fa pudor de negligències i de precarietat laboral. Per aquesta raó, també, estarem sempre al costat de la família reclamant saber la veritat sobre el que va passar en aquell fatídic taller.

Dit això, no voldríem que la situació confusa i rabiosament tràgica en què s'ha produït la seva mort amagui ni per un moment l'extraordinària humanitat del Joan.

Per a qui no va tenir el privilegi de coneixe'l, no tenim paraules que arribin a expressar tot el que era, com a amic i com a anarquista, però així i tot volem fer l'exercici de recordar-lo des de la lluita i l'esperit llibertari que l'impregnava.

L'any 2015 va començar a militar amb nosaltres, a Heura Negra, l'assemblea llibertària de Vallcarca, on va participar fins al 2017. Va viure encara un parell d'anys més al barri i, encara avui dia, els lligams que va teixir -com l'electricitat que circula per les instal·lacions elèctriques de moltes llars i que van donar llum i escalfor a mig Vallcarca- encara perduren.

Del Joan vam aprendre moltes coses. Una de les més importants va ser la de lluitar sempre amb un somriure. Sovint les persones anarquistes (i activistes en general) ens endinsem en la ràbia, la frustració i la desesperança a la qual ens aboca aquest sistema de merda. Calen persones com el Joan, que ens recordin que mentre lluitem som lliures, que el món nou que portem als nostres cors també està ple de somriures i cançons. El Joan tenia el cap dur i el cor immens. Sabeu l'energia incommensurable que tenen les criatures? Doncs ell no la va perdre mai, potser gràcies a una de les seves frases preferides: "No creixis, és una trampa!".

El pròxim diumenge 27 de juny li retrem homenatge a partir de les 11.00 h a la pl. Farigola de Vallcarca.

Heura Negra