La seva 'roja'

Com que no som un estat, no tenim selecció pròpia
Com que no som un estat, no tenim selecció pròpia | nmr hrd/Pexels

La nit que Espanya va quedar eliminada de l’Eurocopa per Itàlia en un partit agònic es va veure algun coet i es va sentir una bona colla de petards arreu de la Vila. També n’hi hauria hagut, però menys, si Espanya s’hagués classificat. A casa tenim de tot. Com a Catalunya. No és un problema de convivència. També convivim culers i pericos, amb majoria dels primers, afortunadament. Tot i que a la Vila, tots som de l’Europa. Ho hem de ser-ho més, per ser més i empènyer, perquè els nostres segueixin creixent.

El que fa insuportable la selecció espanyola no és ni el seus jugadors, ni el seu entrenador, l’estimat Lucho, ni la seva afició, sinó la politització que en fa l’estat espanyol

Però cada dos anys, tenim dosis de la Roja, ja sigui per l’Eurocopa o pel Mundial. Com que no som un estat, no tenim selecció pròpia. Els catalans estem obligats a anar amb Espanya, o amb totes les seleccions que juguin contra Espanya. Però de pròpia, no en tenim. Aquí cadascú s’agafa al que pot. No som Gran Bretanya, un estat amb tres seleccions nacionals: Anglaterra, Escòcia i Gal·les. Que no només competeixen internacionalment sinó que juguen entre elles, sense que l’estat es trenqui, de moment. I si es trenca, perquè Escòcia s’acaba independitzant, no serà per raons futbolístiques.

El que fa insuportable la selecció espanyola no és ni el seus jugadors, ni el seu entrenador, l’estimat Lucho, ni la seva afició, sinó la politització que en fa l’estat espanyol. Espanya sublima en la seva selecció totes les seves frustracions com a estat fallit, des del punt de vista territorial, per la seva incapacitat de reconèixer la seva plurinacionalitat. Tots els governs, ja siguin socialistes o populars, usen la selecció per projectar un nacionalisme identitari excloent i uniformitzador. Em direu, és el que fan tots els estats. Cert, és nacionalisme d’estat. És política pura i dura,. Però quan un estat hi ha diverses nacions, o tenen selecció pròpia, com Gran Bretanya o una part dels ciutadans tenim tot el dret de no combregar amb rodes de molí. De sentir-nos exclosos.