Reconstruir Barcelona; governar bé!

Obres d'estiu al carrer Baró de la Barre, al barri del Coll
Obres d'estiu al carrer Baró de la Barre, al barri del Coll | À.G.P.

Si hi ha alguna cosa que ha evidenciat la pandèmia és que la ciutat no és pot governar des de l’activisme, i Barcelona porta massa temps duent a terme polítiques basant-se en ell. Avui, la gestió de la ciutat està més pensada en tenir contents els votants dels partits de govern, que en combatre les múltiples crisis que estem vivint fruit de la COVID-19. Tenim un govern atrapat entre les polítiques que volen les seves bases i aquelles polítiques que li convenen a la ciutat, i ambdues van en direccions diferents. No és pot reconstruir la ciutat sense tenir en compte a les grans empreses, sense potenciar la col·laboració publico-privada, sense reduir impostos i donar més incentius a aquells que generen riquesa. Per tant, tenim un govern exercint les seves funcions pensant en les properes eleccions i no en el que li convé a la ciutat. 

S'ha instal·lat un desànim col·lectiu, un sentiment de resignació, per unes majories polítiques que pensen més en les properes eleccions

Barcelona en aquests últims anys s’ha deteriorat, però aquest deteriorament no és només responsabilitat del govern municipal amb les seves polítiques, des del meu punt de vista majoritàriament equivocades. L’impacte de la gestió del govern de la Generalitat en aquests darrers anys, fruit del procés i les divisions internes entre els partits que l’integraven, ha contribuït notablement a la inestabilitat política, econòmica i divisió social. Durant aquests dos anys de mandat hem vist com molts debats supramunicipals s’han traslladat de forma interessada a l’esfera municipal, tot projectant una molt mala imatge de Barcelona. Els aldarulls produïts per la sentència del procés o les violentes protestes contra l’empresonament de Pablo Hásel, en son un gran exemple. 

En conseqüència, s’ha instal·lat un desànim col·lectiu. Un sentiment de resignació, atrapats en una dinàmica en que o estem governants per les esquerres o per l’independentisme, tots dos blocs amb una elevada dosi de populisme. Mentre hi ha una Barcelona que clama per una reconstrucció econòmica i social de la ciutat, tenim unes majories polítiques pensant més en les properes eleccions que en el que li convé a Barcelona. Tot el contrari del que des de Barcelona pel Canvi hem fet des del nostre naixement: posar els interessos de la ciutat per davant dels del partit; el nostre vot a la investidura o els darrers pressupostos ho avalen, a pesar del cost polític que hem pogut patir. Sempre hem volgut posar els nostres vots a disposició de la ciutat: la taula de grans empreses per reconstruir Barcelona, la Reforma de les Rambles, facilitar l’activitat del sector de la restauració o el manteniment del finançament a les escoles bressol privades, per posar alguns exemples, porten el segell del nostre grup. En definitiva, som un factor de moderació i responsabilitat en moments de grans dosis d’emoció i confrontació política, i amb una cultura del pacte molt més elevada i madura que molts altres partits amb una major representació. 

Cal reconstruir Barcelona, i reconstruir-la des del bon govern. Aquesta és una tasca que ens interpel•la a tots. Nosaltres estem disposats a construir majories que permetin canviar el rumb de la ciutat i posar de nou Barcelona en marxa. El futur està en les nostres mans. Des d’una societat civil organitzada serem capaços de fer una Barcelona diferent, una Barcelona millor.

Jordi Daura, portaveu del grup municipal de BCNxCanvi a Gràcia