De Teixidor a Texidó (i 3)

Història de la família Texidó
Història de la família Texidó | Josep Callejón

Teixir és unir. Els Texidó també van teixir, primer llibres i després continents, quan la Guerra Civil va fer reaparèixer una nova oportunitat a ultramar. I és que va ser a través dels llibres que la família dispersa originària de Vallcarca va mantenir els seus vincles i va desplegar pel món la creativitat i l'intercanvi d'idees. Emília, Alberto i Fernando, els tres fills grans de Ramon i Jacinta, havien nascut a Buenos Aires entre 1912 i 1918, període en el qual els seus pares van obrir un taller d'enquadernació a la mateixa capital, per retornar novament a Catalunya a finals dels anys 20, reinstal·lant-se al barri de Vallcarca i deixant aquí el seu record inesborrable. Naixerien llavors els seus germans Anastasi, Jordi i Ramon. Després de l'inici de la guerra, la passió catalanista i la inquietud política portarien a cadascú per camins diferents. Mentrestant els pares, els tres fills petits i l’Emília es van quedar a viure a Barcelona, els altres dos germans, mantenint tots els afectes, van sortir cap a Sud-amèrica per sobreviure a l'exili.

Amb la desaparició de l'empresa a mitjans dels 80, els Texidó i els Bruguera han continuat conservant el llegat familiar basat en l'afectuós record del besavi i dels avis, al costat de desenes d'oncles, ties i cosins que han heretat, d'una forma o una altra, part d'aquest teixit

Emília es va casar amb un altre Texidó, Andreu, dels quals varen néixer Jacinto, Maria Rosa i Andreu. Anys més tard, aquests dos últims es casarien amb membres de la família Bruguera, originària del mateix barri, generant un vincle entre famílies que els va unir per sempre i acompanyant en l'activitat editorial per més de mig segle.

A l'altra banda de l'Atlàntic, Fernando a l’Argentina, i Alberto a Xile, van iniciar relacions en cada país on van establir, poc després, les representacions de l'Editorial Bruguera en els països de parla hispana, ampliant la divulgació de llibres i historietes que, abans de la televisió, van marcar a diverses generacions amb Corín Tellado, Marcial Lafuente Estefania, Silver Kane, Clarck Carrados, Enrique Martínez Fariñas, amb milers i milers de lectors diversos i distants.

Amb la desaparició de l'empresa a mitjans dels 80, els Texidó i els Bruguera han continuat conservant el llegat familiar basat en l'afectuós record del besavi i dels avis, al costat de desenes d'oncles, ties i cosins que han heretat, d'una forma o una altra, part d'aquest teixit, part d'aquest llibre que se segueix llegint i teixint.

Josep Callejón, president del Grup d'Estudis Coll-Vallcarca