Antoni Campañà i el cotxe

L'exposició fotogràfica d'Antoni Campañà (1906-1989), a Casa Seat
L'exposició fotogràfica d'Antoni Campañà (1906-1989), a Casa Seat | R.C.S.

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

Hi ha hagut tres exposicions al mateix temps del fotògraf Antoni Campañà (1906-1989), com són La guerra infinita. Antoni Campañà (1906-1989) al MNAC; L’endemà de la retirada, al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera, i Campañà. L’estètica de la modernitat, a Casa SEAT. Aquest últim espai, ubicat al passeig de Gràcia, 109, fa poc que va obrir les portes. Està situat davant dels jardinets de Gràcia, cantonada amb l’avinguda Diagonal, un punt neuràlgic de la ciutat. Entre les diferents activitats que es desenvolupen, les exposicions ocupen un lloc destacat. 

Se'l coneix sobretot per fotografiar la Guerra Civil; n'hi ha 5.000 negatius

A Antoni Campañà se’l coneix sobretot per les seves fotografies de la Guerra Civil, on va arribar a fer cinc mil negatius que va guardar en dues capses vermelles que estaven amagades, però tres dècades després de la seva mort es van poder recuperar en un garatge de Sant Cugat. L'exposició de Casa SEAT mostra fotografies realitzades durant el període 1925-1975, on el públic trobarà l’evolució del cotxe al  nostre país, és a dir, l’adveniment de la modernitat mecànica. En total s’exhibeixen unes dues-centes fotografies, de les quals només una quarantena estan impreses, ja que la resta es poden veure mitjançant audiovisuals. Els comissaris són Arnau González, Toni Monné –net del fotògraf- i Plàcid García-Planas, que també han comissariat l’exposició del MNAC. 

El fet de que Campañà fos amic, a més de mantenir una relació professional, amb l’enginyer militar i fotògraf José Ortíz Echagüe, va servir perquè pugués fer infinitat d’imatges del món del motor, ja que Ortíz Echagüe va ser el primer director de la Seat, l’any 1950, i el que va incidir que Campañà fos el fotògraf oficial de la marca. 

Per tant, Campañà va radiografiar els anys del “desarrollismo”, des del famós 600 fins el 1500, o el que és el mateix, fotografia el temps, ja que  pot “immortalitzar la velocitat i dotar el camí d’estètica”, fent un recorregut per les diferents etapes i transformacions que han tingut les marques Seat, i que a través d’aquesta exposició podem visualitzar perfectament.Les imatges que s’exposen serveixen per adonar-se de la importància que la fàbrica SEAT va tenir a la Zona Franca dins del teixit industrial de la ciutat, i que Campañà sap mostrar-les com si fossin belles i estètiques, per això “és un obrer de la fotografia (...), els cotxes formen part del seu retrat d’aquella societat”.