L’Elvira, l’Antoni i la Laia

Susanna Font envoltada de flors, l’element principal del guarnit de Verdi
Susanna Font envoltada de flors, l’element principal del guarnit de Verdi | S.M.

Tres generacions d’una mateixa família conviuen en un pis no gaire gran de la plaça d’en Joanic. Comparteixen plat i taula però no un pensament uniforme sobre com afrontar la Festa Major d’enguany. L’Elvira, la padrina de 81 anys, diu que només sortirà de casa per anar a aplaudir el pregoner . Per ell, amb ell i en ell. Té més fe en Jordi Cuixart que no pas en Sant Roc, de qui diu que ha perdut el seu do guaridor. Mascareta groga de roba folrada, estelada descolorida, cadira de platja i cap a la plaça ben d’hora perquè enguany no hi cabrà ni una agulla. És tan bona dona que fins i tot s’empassa això que diuen que ho tornaran a fer millor.

La més jove i centrada de la casa, sortirà a ballar però amb prudència

A son fill Antoni, en canvi, no el trobareu escoltant el pregó sinó a les barres dels bars. Aquest pobre home, voreja els 50 anys i encara no sap on dar-les quan el camp de l’Europa és tancat. Viu immers en una depressió d’ençà que la seva dona va deixar-lo per anar-se a viure a Sant Andreu. N’és tant, de fanàtic, que no li dol la separació sinó que la mare dels seus fills visqui a dues cantonades del Narcís Sala. L’Antoni s’ha proposat un objectiu clar per aquests dies festius: rastrejar com un àliga ferit els 23 carrers guarnits bo i cercant restes de la Bàrcino romana, que podria tenir una ramificació al nord de la Vila.

La Laia, 26 anys, la més jove i centrada de la casa, passa els estius amb l’àvia i el pare. Està disposada i preparada per a recuperar la festa en la mesura que les restriccions li ho permetin. Té clar que sortirà a ballar i badar sense por però amb prudència. Evitarà les aglomeracions i els espais tancats perquè els sanitaris puguin fer vacances ara i no pas l’any vinent.