Josep Aragonés Zafra, l'expressionisme del mar

L'exposició de Zafra, a Circus Peix
L'exposició de Zafra, a Circus Peix | R.C.S.

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

Al restaurant-marisqueria Circus Peix (Passeig de Sant Joan, 197) s’està duent a terme l’exposició La mar a càrrec del pintor Josep Aragonés Zafra, on presenta una vintena d’olis que estan situats al primer pis. Coincidint amb aquesta mostra, a la localitat lleidatana de Barbens també hi ha una altra del mateix autor que porta com a títol La mar i els fars, a l’Espai d’art Aragonés Zafra, on s’exhibeix de manera permanent el seu treball que, a més, és el seu taller. 

El públic trobarà un conjunt d’obres on es veuen diversos tipus d’embarcacions solcant el mar, varades a la sorra o al port

Josep Aragonés (Barcelona. 1952), de formació autodidacta, porta cinc dècades dedicades a la pintura, on a través d’olis i acrílics sap transmetre perfectament quins són els seus sentiments i emocions, on el color esdevé el principal protagonista de les seves composicions que, juntament amb l’ús que fa de l’espàtula, crea una textura damunt del llenç que fa la sensació que estiguem davant d’una obra matèrica. A banda d’interessar-se per la pintura, també exerceix com a promotor artístic, ja que al 2013 va fundar l’associació GRUPDART.Cat “Les mans de les arts”, amb seu a El Masnou, que té com a finalitat donar a conèixer aquest col·lectiu d’artistes realitzant exposicions  arreu de Catalunya i França. 

Encara que a Circus Peix s’exposen marines, també conrea el paisatge rural i urbà, així com la figura, la natura morta, els interiors i el retrat. La seva obra se la pot considerar plenament expressionista, tant per la manera d’utilitzar el color com per la forma d’aplicar-lo a la tela. Respecte a La mar, el públic trobarà un conjunt d’obres on es veuen diversos tipus d’embarcacions solcant el mar, varades a la sorra o al port. Encara que també hi ha altres peces on apareixen fars, tema aquest que sol pintar, com ara succeeix a l’exposició de Barbens. Les albades i els crepuscles també li interessen, ja que li serveixen per mostrar la claror enmig de la foscor del mar. 

La idea de moviment no només sorgeix per la navegació de les barques o els velers, sinó per les onades que foragiten un mar aparentment tranquil. Les onades també xoquen amb les roques o la sorra, originant una sensació d’inquietud i incertesa. A més, en altres pintures, els reflexos lumínics provinents de la lluna damunt de l’aigua produeixen una certa placidesa i calma. Respecte al color predominen els grocs, blaus i vermells, tant si representa el cel com el mar o la costa que, d’alguna manera, serveixen per adonar-se  de la fragilitat de la natura, ja que la llum és essencial per la  nostra existència. 

El crític d’art Josep Maria Cadena considera que la seva pintura “és participativa, doncs capta les belleses exteriors i ens condueix cap als interiors que delimiten els exteriors”. Aquest comentari resumeix perfectament el treball de Josep Aragonés i ens permet entendre millor quina és la seva aportació al món de l’art.

Quadres de la mostra 'La mar'