Concurs de pintura al Passeig de Sant Joan, de nou

El concurs ha arribat a la vintena edició
El concurs ha arribat a la vintena edició | @olga_hm

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

Després del parèntesi obligat per la pandèmia, aquest any s’ha pogut celebrar de nou l’Exposició-Concurs de Pintura al Passeig de Sant Joan que, en la present edició, ha fet vint anys. De totes maneres, l’any passat es va filmar un vídeo on s’entrevistava als membres del jurat perquè expliquessin quina opinió tenien del concurs. Aquest document es va penjar a les xarxes perquè es mantingués l’esperit del concurs, que després de dues dècades, se’l pot considerar dels més antics que se celebren a Barcelona amb aquestes característiques. 

Després de dues dècades, se’l pot considerar dels més antics que se celebren a Barcelona amb aquestes característiques

En la present edició s’han presentat poc més d’una vuitantena de participants, nombre considerablement superior als darrers anys. Possiblement la circumstància de que l’any passat no es va dur a terme, i  també la il·lusió dels artistes de voler mostrar les seves obres al públic, hagin influït en aquest augment. 

El jurat compost per Josep Bracons, José Corredor-Matheos, Augusto Roig i qui firma aquest article, va atorgar diferents premis dividits en dues categories, la de General i la d’Aficionats. Respecte a la categoria General, el primer premi va ser per a l’obra Un árbol menos, de l’artista rus Sasha Zimulin, per la seva creativitat dins d’un realisme que cobreix cromàticament les formes, que es fonen en un conjunt sorprenent. El segon premi va ser per a Mercè Hernández Carbonell, amb la peça 4-41, per la manera com fragmenta la forma, en una articulació dinàmica, en la que juga amb eficiència el joc cromàtic. I el tercer premi va ser per l’obra La gran óstia, de Daniel Berdala, on l’artista sap plasmar l’explosió del salt al buit en un moment d’incertesa i por, però que sortosament s’ha pogut superar. 

Respecte a la categoria d’Aficionats, els guardonats han estat els següents: el primer premi per a Gabriela Colás, amb l’obra Destino, pel seu realisme estricte, es diria literal, però no idèntic, sinó paral·lel a la realitat quotidiana, que evidencia el que té de cru i dur, però a la vegada entranyable. Itziar Linde amb Luces, ha obtingut el segon premi per la potència expressiva de la blavosa sintètica visió nocturna d’una via urbana, en la que destaca la llum dels cotxes que hi circulen. I finalment, el tercer premi ha estat per Josep Maria Alabart per la peça Sempre sola?, sobretot per la força expressiva d’aquesta mirada que s’enlaira i es projecta enfora. 

Tanmateix, el jurat va acordar donar el Premi Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona als alumnes i exalumnes que han presentat la millor obra, fet que els permetrà realitzar una exposició conjunta a la sala d’exposicions de la mateixa facultat. Els participants elegits han estat: Unai Gómez, Josep Grimau, Mercè Hernández, Ewa Jaro i Helena Llorens.