El Replà, trencant barreres entre col·lectius vulnerats

Dones a la cua del Rebost Solidari
Dones a la cua del Rebost Solidari | Laura Rodríguez

Des de Gràcia Participa us donem la benvinguda al Replà de Gràcia, un nou projecte que just ha començat a caminar el passat 27 de setembre en uns locals cedits pel Centre Cívic La Sedeta i amb la col·laboració d'Agbar. El Replà de Gràcia és com diu el seu nom, un replà, un espai de trobada de veïnes, un espai de formació i apoderament per a dones usuàries del Rebost, amb l’objectiu d'acompanyar-les en el trajecte no sempre fàcil cap a la inserció sociolaboral. Però tanmateix el Replà no només és formació, i no ho és perquè en realitat no deixem de ser veïnes que compartim i ens trobem i ens reconeixem en un espai de vida tot relacionant-nos des de la sororitat.

La pandèmia ens ha deixat una pobresa molt més feminitzada de la que ja existia prèviament, i a cap de nosaltres se'ns oblida que les dones en risc d'exclusió social són un dels col·lectius amb més drets vulnerats i major dificultat a l'hora de buscar feina

El Replà ofereix formació de català, informàtica, d’elaboració del currículum i eines disponibles per a la recerca activa de feina, i formacions reglades ajustades a la demanda del mercat laboral (actualment un curs de carnisseria i xarcuteria amb titulació) alhora que ajuda en el desenvolupament personal, com l’autoconeixement, l’autoestima i l’autonomia,  a partir de tallers específics.

La pandèmia ens ha deixat una pobresa molt més feminitzada de la que ja existia prèviament, i a cap de nosaltres se'ns oblida que les dones en risc d’exclusió social són un dels col·lectius amb més drets vulnerats i major dificultat a l’hora de buscar feina. És per això, que des del voluntariat veïnal proposem aquest projecte formatiu i d’apoderament treballant i acompanyant a les alumnes durant tota la formació.

El Replà és un annex del Rebost Solidari, perquè continuem sent les voluntàries les que ho gestionem tot (espais, professorat, tutories i coordinació) i és des del voluntariat que volem ajudar a trencar barreres a les veïnes usuàries del Rebost que són part dels col·lectius vulnerats acompanyant-les practicant allò a voltes desdibuixat: bon veïnatge.
Ja ho sabeu, des d'avui ens podeu trobar també al Replà de Gràcia. Us hi esperem!

Mireia Molina i Paula Serra, coordinadores del Replà de Gràcia. Associació Gràcia Participa