Tornem a Madrid per defensar les pensions públiques

La convocatòria de la manifestació per defensar les pensions públiques
La convocatòria de la manifestació per defensar les pensions públiques | Cedida

El moviment pensionista ha tornat de nou als carrers. Des de començaments de setembre, la Marea Pensionista de Catalunya torna a concentrar-se, cada dilluns a les 10 del matí, a la Pl. Universitat de Barcelona. El proper dilluns, 4 d’octubre, ens manifestarem des de la plaça Universitat fins a la seu del Banc d’Espanya a la plaça Catalunya per reclamar per les constants manifestacions del seu governador Pablo Hernández de Cos en contra de les pensions públiques, en lloc de preocupar-se dels milers d’acomiadaments que es produeixen en entitats bancàries que tenen gran beneficis i que cada vegada més cobren més comissions. 

El 16 d’octubre la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE), a la qual està adherida la Marea Pensionista de Catalunya (MPC), lliurarà les signatures recollides a peu de carrer i mitjançant  Petició • Auditoria contra el saqueig sistemàtic de les pensions • Change.org per demanar una Auditoria dels comptes de la Seguretat Social i així conèixer realment com s'han gastat les cotitzacions socials. Sabem que, amb càrrec d’aquestes cotitzacions, s'han pagat "despeses impropies", és a dir que no corresponien a la Seguretat Social, i exigim la devolució d’aquests imports. 

La reforma del sistema públic de pensions 

Així mateix, estem amatents al pla de reforma de sistema de pensions que s’està negociant mitjançant el Pacte Social, entre el govern espanyol, les organitzacions empresarials i els sindicats, a esquenes dels pensionistes. La primera part va ser signada el 28 de juny i aprovada en forma de projecte de llei en el consell de ministres del 24 d'agost. 

Aquesta primera part comporta algunes conquestes importants com la derogació dels punts més polèmics de la reforma del govern de Rajoy (l’augment anual del 0,25% de les pensions i el factor de sostenibilitat), amb la revalorització de les pensions amb l’IPC i el compromís d’incorporar a través dels Pressupostos generals de l’Estat 21.000 milions d’euros a la Seguretat Social per compensar una part de les "despeses impròpies". 

També s’equiparan les parelles de fet a efectes de pensions de viduïtat, la cotització dels becaris i de les becàries i els convenis especials de cuidadores, aspectes que fa anys haurien d’haver estat resolts. 

Però, per contra, es penalitza la jubilació anticipada i es fomenta l’endarreriment de la jubilació seguint la màxima del ministre Escrivá de que els treballadors i les treballadores de la generació dels baby boom "hauran de cobrar menys pensió o treballar una mica més". A més, es pretén crear una Agència Estatal de la Seguretat Social sense cap justificació clara quan ja existeix l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). 

Finalment, encara que no s’hi ha donat la publicitat merescuda, les empreses podran reduir la seva contribució a la Seguretat Social, en determinats circumstàncies, quan els treballadors i les treballadores hagin arribat als 62 anys i, en més casos, quan endarrereixin la seva jubilació més enllà dels 67 anys. 

Ara queda per negociar aquesta tardor la segona part en la qual s'han d’aprovar les mesures més dures: definir el mecanisme d’Equitat intergeneracional que ha de substituir el Factor de sostenibilitat i la creació dels Fons de pensions d’empresa que obre la porta a la privatització del sistema públic.
La COESPE i la MPC som fidels al lema “Governi qui governi, les pensions es defensen” i per això exigim al govern les mesures necessàries, entre d’altres, per: 

· Augmentar l’import de les pensions mínimes. 
· Derogar les reformes laborals i de pensions dels anys 2011, 2012 i 2013.
· Eliminar la bretxa de gènere entre les pensions d'homes i dones. 
· Tornar l'edat de jubilació als 65 anys.
· Pensions de viduïtat al 100%.

Des de la Coordinadora i la Marea ens oposem als plans del ministre Escrivá que vol potenciar els fons privats d'empresa i a qualsevol mesura que posi en qüestió l'actual sistema públic de repartiment. 

Aquests són els motius que impulsen a la Marea Pensionista de Catalunya a adherir-se a la manifestació del dia 16 d'octubre a Madrid i a treballar perquè sigui el més massiva possible. 

Participa i col·labora!