Biblioteca M. Antonieta Cot, deu anys

Racó de lectura pel 8M a la biblioteca de Vallcarca i Penitents
Racó de lectura pel 8M a la biblioteca de Vallcarca i Penitents | Cedida

Ull de dona

La Biblioteca M. Antonieta Cot ha celebrat el desè aniversari. Recordo l’acte d'inauguració amb la sala d’acte a vessar i amb la presència de moltes bibliotecàries, algunes que l’havien conegut. Vull recordar que va ser el Consell de Dones de Gràcia i els grups de dones que el conformaven les que van aconseguir posar el nom de M. Antonieta Cot a la nova biblioteca de Penitents i fer un acte d’homenatge a les bibliotecàries de Catalunya.

El nom, proposta del Consell de Dones, homenatja les bibliotecàries catalanes

En aquell moment a Barcelona teníem 36 biblioteques, de les quals només 5 amb nom de dona. A Gràcia en teníem una amb el nom de la Vila i l’altre de l’escriptor Jaume Fuster, per ser equitatius la nova biblioteca havia de dur un nom de dona.

El Nomenclàtor de Gràcia va aprovar-ho, per unanimitat, per la seva trajectòria professional i personal, com a representant del col·lectiu de bibliotecàries i com a gracienca. En l’informe presentat per l’Elena Ràfols, historiadora i membre del grup Circare, recordava que "a Catalunya, durant molts anys les biblioteques populars han estat en mans únicament de dones i moltes d’elles han estat, durant la dictadura franquista, les garants de difondre la cultura, la tradició i la llengua catalana dins les possibilitats que la situació permetia”.