Dos precedents del Consell per la República

Tallinn, capital d'Estònia, mirall de Catalunya pel Consell per la República
Tallinn, capital d'Estònia, mirall de Catalunya pel Consell per la República | Andrés García/Pexels

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

El Consell per la República, que a finals d’octubre celebra les eleccions al seu Parlament, té dos precedents en la història que van resultar exitosos. En fem un repàs.

Israel. El precedent jueu del Consell per la República és l’Agència Jueva (la Sojnut), que es va fundar el 1929 i va crear una mena de govern jueu provisional (el Consell Nacional) al marge del mandat britànic, abans de la proclamació de la independència el 1948. La Sojnut funcionava a partir de donacions, i es comenta que els jueus pagaven impostos per duplicat: als britànics, i per sufragar l’Agència.

La Sojnut va crear la xarxa educativa dels kibbutzs, va organitzar l’arribada de jueus de la diàspora de forma clandestina (els britànics s’hi oposaven), i va activar una representació internacional. David Ben Gurion va ser el president de la Sojnut des del 1935 i fins a la independència. El Regne Unit va actuar de vegades contra la Sojnut, però amb moltes dificultats.

Estònia. El 1989 es va crear el Congrés d’Estònia, al marge de la legislació soviètica. Va centrar els esforços a crear un registre de ciutadà estonià, d’inscripció voluntària. Un any després s’hi havien apuntat 790.000 persones, que representaven el 60% de la població del país.

El febrer del 1990 el Congrés d’Estònia va convocar unes eleccions unilaterals, al marge del Soviet Suprem d’Estònia, que era el Parlament legal d’aquella època. La majoria dels partits es van presentar als dos parlaments alhora, però en l’estonià s’hi va permetre la votació dels estonians a l’exterior.

L’URSS va intentar impedir els comicis del Congrés d’Estònia, però no ho va aconseguir. Ensorrant-se per moments, la Unió Soviètica va haver d’assumir la legitimitat del nou Parlament estonià, i alhora va mantenir el soviètic. Després del cop d’estat que es va produir a Moscou el 1992, Estònia va declarar la independència.