Llengua

La situació del català al carrer, a debat
La situació del català al carrer, a debat | À.G.P.

El llistat de greuges vers la llengua catalana no ha parat de créixer els darrers anys. Els indicadors de l’enquesta d’usos lingüístics de la població de 2018 ja posava de manifest aquesta tendència, la qual s’ha confirmat per l’increment del consum cultural cap al vídeo en streaming provocat per la pandèmia. Segons la Plataforma per la Llengua, HBO no ofereix cap títol en català tot i comptar amb 404 títols en catàleg els quals ja compten amb una versió doblada al català. No surt molt millor parat el canal Disney amb una xifra testimonial de 30 títols.

El català està en una posició asimètrica i cal que els catalanoparlants el defensin i protegeixin perquè ningú altre ho farà

La recent proposta de llei de l’audiovisual del govern espanyol no ha tingut en compte les llengües cooficials pel seu desplegament. D’altres indicadors menys tangibles com els casos de discriminació del català a la Universitat ha provocat la iniciativa de defensa del català per part de sindicats estudiantils al lloc www.launiversitatencatala.cat. Una altra campanya, #NoEmCanviisLaLlengua, va néixer per conscienciar els catalanoparlants perquè no canviïn de llengua quan creuen interlocutors que pel seu accent o aspecte físic no ho son pas.

Què pot motivar que s’estigui accelerant el procés de degradació dels drets lingüístics dels catalanoparlants? Necessitaríem uns quants estudis que des de l’anàlisi empíric ens plantegi un diagnòstic correcte i allunyat de debats identitaris. Sabem, això sí, que els tics paternalistes i d’incomprensió de determinades institucions espanyoles i ciutadans castellanoparlants no ajuden gens. I també sabem que la mancança d’estratègies efectives de suport de les institucions catalanes tenen la seva part de responsabilitat. Tampoc ajuden els discursos xenòfobs i agressius per defendre el català ja que per defensar el català tampoc cal atacar altres llengües. Però hi ha un detall que no pot escapar de la veritat. La llengua catalana està en una posició asimètrica des de qualsevol punt de vista i cal que els catalanoparlants la defensin i la protegeixin perquè està clar que ningú altre ho farà.