Pintures i dibuixos dels arquitectes AxA

Una de les obres de la mostra a la galeria H2O
Una de les obres de la mostra a la galeria H2O | R.C.S.

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

Ala galeria H2O (carrer Verdi, 152) es va presentar una col·lectiva de pintura i dibuix realitzada per membres de l’associació Arquitectes per l’Arquitectura, on s’han pogut veure una sèrie d’obres relacionades amb el món de l’arquitectura, ja que el tema de l’exposició era La ciutat i el verd urbà.

La mostra serveix per adonar-se de l’enorme importància que tenen els parcs i el jardins en l’entorn urbà

Aquesta no és la primer vegada que es mostren els treballs dels arquitectes, ja que anteriorment s’havien celebrat altres edicions, sempre amb el mateix format i contingut, degut a la intenció d’exterioritzar “idees i pensaments a través del dibuix, una eina pròpia de l’arquitecte, que en aquest cas vol anar més lluny de la mera habilitat expressiva”.

Arquitectes per l’Arquitectura va sorgir fa 10 anys degut a l’interès que va tenir un grup d’aquests professionals en actiu que, a més, es dedicaven a la docència, però que sobretot els unia el desig de donar veu als “valors passats, presents i futurs de l’Arquitectura”. En conjunt, el propòsit d’aquesta associació és demostrar la seva utilitat, no tant sols en la construcció d’habitatges o d’altres espais, sinó també posar el focus en qüestions relacionades amb la cultura, l’ensenyament i el pensament.

Respecte a les obres exposades, és complex fer-ne esment de cadascuna d’elles, però s’adverteix a primer cop d’ull el domini del dibuix que tenen tots els protagonistes, tant en la representació de plantes, plànols, edificis, jardins.., però també hi ha altres que s’endinsen en el terreny pictòric a través de la figuració i l’abstracció, com per exemple Jaume de Oleza amb l’oli sobre paper L’eixample que, dins d’un estil expressionista i sintètic, mostra una mena de personatge estrany, però que en realitat no ho és, ja que representa –a través dels ulls- dos illes de cases de l’Eixample barceloní. Oleza ha realitzat diverses exposicions a Catalunya, Alemanya i les Illes Balears.

En conjunt Maneres de mirar. La mirada vers el verd urbà serveix per adonar-se de l’enorme importància que tenen els parcs i el jardins en l’entorn urbà, sobre-tot perquè són un pulmó per la ciutat, i que a més, es converteixen en un “espai més amable i saludable”.