Reconeixement a les dones de Gràcia (1)

Recuperar la memòria del moviment de dones de Gràcia, una acció important
Recuperar la memòria del moviment de dones de Gràcia, una acció important | Cedida

El proper dia 13 de novembre, pel matí, a l’Espai Jove Lafontana, es celebrarà la II Trobada de Dones de Gràcia. El fet de commemorar el desè aniversari de la primera Trobada va evolucionar cap a una segona i crec que és el moment de recuperar la memòria del moviment de dones de Gràcia d’aquells anys. Durant una dècada (2000-2010) un grapat de dones de tots els barris del nostre Districte, de diferent procedència, formació i maneres de pensar, van confluir i van conformar una xarxa de dones compromeses amb uns objectius comuns.

Fa vint anys la Vocalia de la Dona de l’AVV Vila de Gràcia juntament amb altres grups de dones del Districte, van començar a conformar una xarxa

Fa vint anys la Vocalia de la Dona de l’AVV Vila de Gràcia, fundada el 1975, (amb Isabel Soley, Sara Reñé, Marta Saleta o Lídia Ibars), juntament amb altres grups de dones del Districte, van començar a conformar una Xarxa de Dones que, a poc a poc, va aconseguir que s’incloguessin els drets de les dones gracienques en l’imaginari públic i en l’agenda política el Districte; més presència en les entitats i en el nomenclàtor dels barris; i que tinguessin veu pròpia als mitjans de comunicació, amb la creació del programa Ones de Dones a Ràdio Gràcia, el manteniment de la columna Ull de Dona a L’Independent de Gràcia, la participació en el diari digital La Tortuga.cat, la posta en marxa del Canal Dones a Graciamon.tv, participacions en butlletins d’entitats i l’obertura de dos blocs: Comunicadores amb Gràcia i Dones del Coll.

A poc a poc, va aconseguir que s’incloguessin els drets de les dones gracienques en l’imaginari públic i en l’agenda política del Districte

No puc citar totes les dones que hi participaren en aquest moviment, en citaré unes quantes, la resta em disculparà. Parlem de Dones pel Centenari, que després passà a anomenar-se Dones de l’Orfeó, amb la Josefina Altés ; de membres de Fent Història (l’Elena Ràfols, la Neus García, la Maria Verdú) que, després, s’independitzaren i fundaren Circare; de Dones no Estàndards, amb la Carme Riu i les seves companyes; de la Vocalia de la Dona de l’AVV. Coll-Vallcarca, amb la Ma. Rosa Ureña; de Ciberdona amb l’Eva Inglada i la Carme Milián; de Dones de Vol (Francesca Babí i Mercè March); l’Associació de Dones Mas Falcó-Penitents, amb l’Emérita Castrillo i companyes; de Comunicadores amb Gràcia, fundada per membres de la Vocalia de la Dona, quan deixà d’existir com a tal, i on s’afegiren noves companyes com la Consol Lacida o la Carmen Domínguez.

Veïnes i dones independents i d’altres que pertanyien a diferents partits, com ara l’Eugènia Fernández, la Berta Riesco, la Leticia Meyer, la Montserrat Rodríguez, la Mireia Flos, la Neus Grau, l’Assumpció Forcada, la Fina R. Palau, entre d’altres, van confluir en una xarxa potent que organitzà actes a tot el Districte i que, també treballant plegades dins del Consell de Dones del Districte de Gràcia, amb el lema “Juntes sumem més”, anaren assolint les fites que es van anar marcant.

Si fem un recompte de les activitats que es van dur a terme durant aquests anys, en destacarem algunes, com la celebració dels 30 anys del moviment de dones de Gràcia, a la Biblioteca Jaume Fuster.

Conxa Garcia, Comunicadores amb Gràcia