Reforma

Hi ha hagut reformes que han quedat en res o s’han quedat curtes
Hi ha hagut reformes que han quedat en res o s’han quedat curtes | À.G.P.

Reforma, el que es diu reforma, pot ser vist com un canvi per transformar quelcom susceptible de millorar. Els canvis poden portar-te a un viatge per innovar. També poden corregir i reparar situacions que de partida son negatives. 

No és fàcil saber distingir la subtil frontera que separa la reforma de la ruptura ni tampoc què convé en cada cas

Però les reformes també es poden disfressar de sumptuositat, pintar-se amb un llenguatge grandiloqüent o projectar-se amb intencions que amaguen objectius diferents als que inicialment es pretenien. Abans de reformar res hauríem de ser honestos amb nosaltres mateixos i saber distingir si el que volem és reformar o més bé trencar amb un passat de motxilles plenes de pedres i desfer-nos-en dels vicis del nostre pensament personal i social. 

No és fàcil saber distingir la subtil frontera que separa la reforma de la ruptura ni tampoc què convé en cada cas. Sabem que hi ha hagut reformes que han quedat en res o s’han quedat curtes davant les expectatives que havien creat. O de reformes com les de la Transició espanyola que van canviar tot perquè el poder judicial continués igual. O n’hi ha homes que estan molt d’acord amb el feminisme i es reformen i es declaren feministes però en el fons no deixen de veure perillar el seu status atès que no tenen voluntat de descolonitzar la seva ment masclista. 

També tenim les cimeres sobre el canvi climàtic, tot un continu de petites reformes i avenços... la suma de les quals poden no arribar a temps per resoldre l’emergència climàtica.
El més difícil de canviar son els privilegis i els mals hàbits. Seria bo que ens qüestionem si determinades ruptures d’obligat acompliment han de ser conseqüència d’un seguit de reformes o simplement cal enderrocar radicalment moltes construccions afectades per una aluminosi social que només amaguen escenaris de jutges franquistes, morts al Mediterrani o nenes violades salvatgement per grups d’homes. 

Ruptura o reforma.