Reflexions sobre Balet i Blay

L'edifici de Balet i Blay, abans de l'enderroc
L'edifici de Balet i Blay, abans de l'enderroc | À.G.P.

A l'Independent de Gràcia 865 del 5 de novembre, sobre el cas de Balet i Blay amb motiu de la intervenció de Marta Pardell a l'Audiència Pública,  va sortir publicat el següent: "El ressorgiment de la polèmica per Balet i Blay arriba en una setmana en què la Gaseta Municipal ha fet públic que la llicència dels nous pisos es va atorgar el gener de 2021 i l'enderroc al mes següent. Els veïns es van començar a moure al maig i ara el solar espera 10 habitatges, 10 trasters i aparcament per a 7 cotxes i 11 bicicletes". 

No ens vam despertar al maig per començar la reivindicació, ja havíem demanat la compra o el lloguer de l’immoble

Això no és que no sigui veritat, sinó que es pot qualificar de mentida. La reivindicació de la finca de Balet i Blay va començar una vegada assabentats de que l’edifici que nosaltres demanaven, “El Consolat”, ja hi tenia el seu destí com a Casal de barri, i d’això ja fa més de tres anys, que llavors vam suggerir la compra o lloguer de Balet i Blay. No solament això, sinó a la reunió que vam tenir amb la representant de la família Marsans, ens va dir que veient la impossibilitat de llogar-ho o vendre’l van dirigir-se primer a l’Ajuntament de Barcelona i després al Districte per saber si havia alguna entitat amb algun projecte d’utilització de l’edifici (va estar buit més de sis anys amb el cartell de venda o de lloguer). 

Al plenari del 22 de setembre de 2020, ERC va fer un prec per l’adquisició i adequació de l’edifici

La meva reflexió: com pot ser que encara que no heu mostrat mai cap interès en les nostres demandes i reivindicacions (la prova més evident és que mai heu assistit a cap exposició, xerrada, presentació, conferència, trobada, malgrat heu estat convocats, convidats...), mai heu mostrat cap interès ni voluntat política en saber o informar-vos sobre el patrimoni cultural que s’estava fent malbé en un soterrani. 

Nosaltres no ens varem despertar al maig per començar la reivindicació, ja ho havíem manifestat molt abans demanant la compra o el lloguer de l’immoble, és més, en el Consell Plenari del Districte del dia 22 de setembre de 2020, per part d’Esquerra Republicana es va fer un prec per l’adquisició i adequació de l’edifici. La resposta negativa per motius econòmics. Una pregunta tonta: La llicència de nova obra es va donar al gener de 2021, i la d’enderroc un mes més tard? No calen explicacions i aclariments, o sí?

Josep Callejón, Grup d'Estudis Coll-Vallcarca i Museu del Còmic i la Il·lustració de Barcelona