MPGM sí, però no així

Enganxines de la plataforma veïnal sobre els canvis al PGM
Enganxines de la plataforma veïnal sobre els canvis al PGM | Cedida

Quan la Roser torna a casa, la cuidadora de la seva mare li diu que han picat a la porta uns senyors oferint-se a comprar-li la casa. És un edifici baix de 1890 al carrer Maignon on, segons la modificació del pla general, ara es permetrà edificar a més alçada. Al carrer Repartidor, un xic més amunt, la Michaela denuncia el mateix. Alguna cosa està fallant. És així com aquest planejament (l’MPGM en llenguatge tècnic) pretén que es conservi la fesomia de cases baixes del barri? 

La Laura i la Sílvia són germanes, es van embrancar a revifar una planta baixa que estava literalment plena de rates al final del Passatge Frígola

No massa lluny de ca la Roser, hi viu la Mar. El seu besavi va comprar una casa modernista actualment protegida, inclosos elements de la tanca del jardí d’entrada. Una tanca que paradoxalment està afectada i segons l’MPGM s’hauria d’enderrocar per enretirar tota la finca. És així que l’MPGM vol protegir el patrimoni arquitectònic?

Parlant de patrimoni, el Josep Maria, el Sergi, la Joana i la Sara no es donen per vençuts: el taller de Juli Vallmitjana no pot anar a terra. Forma part de la memòria del barri, d’un temps en què proliferaven els tallers d’oficis artístics. Aquesta casa a tocar de Fontana, però, està assenyalada per un projecte que la mutila en favor d’obrir un túnel cap al carrer de l’Àngel. És així que l’MPGM vol protegir la memòria del barri? 

Gràcia és el seu batec, a cap veí cal que li expliquem l'atmosfera com de temps congelat del passatge

La Laura i la Sílvia són germanes, es van embrancar en revifar una planta baixa que estava literalment plena de rates al final del Passatge Frígola. Gràcia és el seu batec, a cap veí de Gràcia cal que li expliquem l’atmosfera com de temps congelat del passatge. Un ambient que s’esfumaria si no existís precisament aquest local que fa de tap. Però l’MPGM elimina aquest espai perquè Frígola s’obri a Cardener. És així com l’MPGM promociona la pacificació? 

Fa uns deu anys la Blanca va rehabilitar una antiga fàbrica tèxtil per donar-li un nou ús. Els responsables del districte van supervisar que els elements arquitectònics peculiars es conservessin. Per què ara el mateix districte marca l’enderroc d’aquest espai com a màxim d’aquí a dotze anys? És així com l’MPGM pretén incentivar la rehabilitació dels edificis singulars del barri? 

L'ambient s'esfumaria si no existís aquest local que fa de tap

La botiga de la Jessica és en un dels carrers que al nou pla es considera preferentment residencial. Les limitacions de l’MPGM pel que fa el trànsit de mercaderies als eixos residencials dificultaran que hi hagi comerços i impossibiliten l’activitat de restauració. El negoci de la Jessica sobreviurà en un eix sense altres comerços ni restaurants? I com es combatrà l’especulació dels lloguers amb la forta demanda que hi haurà als eixos d’activitat? És així com l’MPGM vol protegir el comerç de proximitat?

Segur que bona part dels veïns de Gràcia comparteixen els objectius d’aquest pla urbanístic, ara bé, el text de l’MPGM no aporta les solucions que promet. Hi manca temps, sortir del despatx i conèixer cadascuna d’aquestes històries. I les de molts d’altres: l’Estel·la, l’Adrià, la Mayte, l’Antonio, la Gloria… Conclusió: MPGM sí, però així no.

Sotasignants: Plataforma No al vial de passatge Frígola, Veïns de Maignon, Veïns de Mare de Déu de la Salut, Veïns de Verntallat, Veïns illa Torrent d’en Vidalet/Terol, Afectats per les remuntes, Veïns de Joanic, Protegim l’Interior d’Illa i Vallmitjana, i Lluïsos de Gràcia.