Violències. Art i Gènere

Inauguració de la mostra 'Violències', que es pot veure fins dilluns 30 a Lluïsos
Inauguració de la mostra 'Violències', que es pot veure fins dilluns 30 a Lluïsos | @CreadoresGracia

El passat dimarts 16 de novembre es va inaugurar a Lluïsos de Gràcia l'exposició VIOLÈNCIES. Mostra expositiva com a commemoració de la Diada Internacional contra les Violències de Gènere, Sent i Crea va presentar el seu col·lectiu d'artistes junt d'altres del Projecte Minerva. Dones Creadores de Gràcia.

Les obres tracten i denuncien la violència com quelcom estructural i instrumental, fent referència a la dominació i el control social com a mecanisme de submissió i subordinació de les dones

L'exposició es plantejà sota els quatre paràmetres principals: violència física, violència sexual, violència psicològica i violència patrimonial; violències projectades a través del videoart, vídeo-performance i vídeo instal·lació, la poesia, la fotografia, l'escultura, el dibuix i la pintura. Es va representar la violència física (feminicidis, tortura, agressions corporals), l'obstètrica; la sexual; la psicològica (micromasclismes, violència simbòlica); violència institucional i abús infantil.

El resultat és un reflex d'emocions i vivències experimentades directament o indirectament i que han aconseguit exorcitzar pors i angoixes viscudes. Les obres dels/les artistes han tractat i denunciat la violència com quelcom estructural i instrumental, fent referència a la dominació i el control social com a mecanisme de submissió i subordinació de les dones. La narració poètica de Josefina Altés, i la poesia de Teresa Vergés i Stefany Purple, fou present a la inauguració junt les visualitzacions dels vídeos que es poden seguir en QR individualment. El videomuntatge de Rosa Maria Arrazola (Mare Batec), és en relació amb els nens robats; Susanna Pruna amb Red Line Performance representa totes les dones mortes, violades i maltractades; Maïs Jorba (Esquarterades) el dedica a les dones assassinades de Ciudad Juárez. Elisenda Amartis (NO EXIT) narra a través de la dansa totes les fases d'una situació de violència física, sexual i psicològica. Jordina Ros (RÈQUIEM, el descans) narra una violació i com tancar ferides a través de l'art. Alicia Cayuela (Sometimes I feel invisible) tracta la fragilitat de la dona per fer front al narcisista i de com superar-ho i Cannach 2 amb J.A. mostra un viatge en torn el procés de corrupció de la ment de l'home envers el cos de la dona.

Montse Cosidó, Sent i Crea, Projecte Minerva i comissària de l'exposició 'Violències'