El gran error d'Aragonès

Debat d'aspirants al Consell per la República, a l'Orfeó Gracienc
Debat d'aspirants al Consell per la República, a l'Orfeó Gracienc | @CLxRepGracia

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

El president Aragonès, que és una bona persona però no és un bon estrateg polític, ha comès un gran error en trencar el bloc independentista per pactar els pressupostos amb els comuns. Tindrà moltes conseqüències.

A l’independentisme ara només li queda el Consell per la República

Legislatura entra ara en el compte enrere. Votar a favor de qualsevol pressupost no és mai per mesures concretes, per 1.000 milions amunt o avall, sinó per l’aposta política. Les mesures són només l’embolcall. La CUP no va tenir cap inconvenient a pactar uns pressupostos amb Carles Puigdemont perquè anaven lligats al referèndum de l’1-O, i en canvi a Aragonès l’acord que va fer amb els cupaires només li ha durat 6 mesos, pel fre que ha aplicat en l’aposta independentista. Si Aragonès hagués complert la preparació del nou embat, la CUP hauria avalat els comptes. La sortida del president d’anar a buscar els comuns ha estat un moviment tàctic duríssim. Per què l’ha fet? Perquè és l’únic que li permet evitar la confrontació amb l’Estat. Ha preferit això abans que reforçar l’aposta independentista amb la CUP. Però en fer-ho ha triturat les relacions amb Junts i ha sacrificat a més les opcions d’Ernest Maragall a l’alcaldia de Barcelona. 

Els comuns han forçat ERC a apuntalar l’alcaldessa Ada Colau, a canvi d’ajudar Aragonès, just quan Ernest Maragall havia presentat una esmena a la totalitat als pressupostos de Barcelona. Maragall ha quedat supeditat als comuns, i ha hagut de desmentir-se ell mateix en una roda de premsa, en una situació molt bèstia. A l’independentisme ara només li queda el Consell per la República. I això explica el seu creixement en les darreres setmanes. Si l’encerta, com ha fet amb l’elecció transversal del seu Parlament, l’Assemblea de Representants, el Consell serà el revulsiu.