Lynn Margulis

L'exposició sobre Lyn Margulis, al CCCB
L'exposició sobre Lyn Margulis, al CCCB | @cececebe

Ull de dona

L'’exposició Ciència Fricció, Vida entre espècies companyes al CCCB, mostrava que tota vida a la Terra és interdependent. Darwin no deia que qui sobrevivia era el més fort, sinó el més apte! L’evolució és una xarxa de col·laboracions, mutacions, intercanvis, coevolució i simbiosis (con-viure). Es tractava d’imaginar altres maneres de viure entre espècies companyes.

Deixem de banda interessos estèrils i col·laborem amb les altres espècies

Una peça clau en aquesta història és la figura de la Lynn Margulis (Boston 1938-2011), una biòloga evolutiva, catedràtica d'universitat que va difondre la teoria endosimbiòtica, que explica l'origen de les cèl·lules eucariotes per la simbiosi entre dues cèl·lules, de manera que una queda integrada dins d'una altra. Va obtenir llicenciatures en Arts Liberals, Biologia, Màster en Genètica i Zoologia. També va ser una gran professora i escriptora. Una científica coratjosa i tenaç.

Diversos autors la van definir com una encarnació moderna del rebel científic, que és essencial per al bon desenvolupament del coneixement de la ciència. Estaria bé, com deia el poema que li dedicà Assumpció Forcada a Científiques, que nosaltres avancéssim en la nostra evolució humana deixant de banda interessos estèrils i col·laborant amb les espècies que ens acompanyen.