Ah, però a Gràcia, tenim castellers?

El 4d7a dels Castellers de la Vila de Gràcia a la passada Diada del 25è Aniversari a la plaça de la Vila
El 4d7a dels Castellers de la Vila de Gràcia a la passada Diada del 25è Aniversari a la plaça de la Vila | @cvg_cat

El passat dimarts 23 de novembre va fer 25 anys del primer assaig dels castellers de la Vila de Gràcia, un dia que marca l'inici dels actes de celebració d'aquest 25è aniversari, que pròpiament serà al mes de maig quan farà vint-i-cinc anys de la presentació oficial de la colla.

Segurament l'opció fàcil hagués estat anar a alguna de les dues colles castelleres que hi havia en aquell moment al pla de Barcelona

Aquell any 1996 unes joves gracienques i graciencs aficionats als castells volíem passar de l'afició a l'acció i per tant fer-nos castellers i castelleres. Segurament l'opció fàcil hagués estat anar a alguna de les dues colles castelleres que hi havia en aquell moment al pla de Barcelona, tal i com se'ns va suggerir des de diferents àmbits, però a nosaltres no només ens agradaven els castells, sinó que a mes ens sentíem part d'un territori i per això, i probablement amb una mica mes de rauxa que no pas de seny, vam decidir crear els Castellers de la Vila de Gràcia.

Probablement ara ja no sentim la frase amb que he titulat l'article, o en tot cas no amb tanta freqüència, però de ben segur que hi ha moltes coses de la colla i dels castells que hi ha per descobrir, i és que els castells no només és fer construccions humanes, van molt mes enllà i no em refereixo només als valors del món casteller ( treball en equip, autosuperació , ... ) pels quals els castells van ser declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat, em refereixo a com entenem i apliquem aquests valors al nostre territori.

No només ens agradaven els castells sinó que a més ens sentíem part d'un territori

Aquests darrers mesos hem estat veient els èxits esportius del CE Europa i se n'ha parlat molt , que mes enllà d'aquests resultats, l'important és la base social i els valors que transmet el club, tot i aquesta importància segur que no hi ha cap aficionada que vulgui que el seu equip no tingui bons resultats.

Les comparacions de futbol i castells sempre son odioses, però ens serveixen , de vegades, per fer entendre una mica com funciona el món casteller. I en aquest cas, ens serveix, per explicar que a Gràcia volem guanyar, que entenem guanyar com autosuperar-nos, fer castells cada cop mes grans, millors i mes segurs. Aquest esperit és el que ens va portar a ser colla de nou (ara no ho som, però ho tornarem a ser), a quedar cinquens al concurs de castells o a omplir els assaigs després de la pandèmia.

Però igual que passa en el futbol gracienc, els castells no s'entenen sense la vessant social, sense la implicació amb el territori, sense crear xarxa. Per això els CVG , som guarnit a la plaça de la Vila per la Festa Major, som la cursa dels 10 blaus amb l'ACIDH i Corre que t'agafo, som organitzadors de la diada de Sant Medir, som presents al Tradicionarius, i col.laboradors amb el CE Europa, som un punt de recollida cada divendres del Rebost Solidari, som seu de l'escola CircaVila,  creadors i creadores de la beca Mike per la investigació de lesions mèdulars ... Així entenem els castells i així entenem Gràcia, i per això ara fa 25 anys calia una colla a Gràcia. Com deia l'Albert Musons, hi ha una manera gracienca de fer les coses, i sinó hi és, ja ens l'inventem.

Roger Gispert, fundador i membre dels Castellers de la Vila de Gràcia