Violència a pistes i camps

Partit d'hoquei patins entre la UE Horta i l'Hoquei Claret, l'octubre passat
Partit d'hoquei patins entre la UE Horta i l'Hoquei Claret, l'octubre passat | À.G.P.

Cap d'Esports i digital de L'independent de Gràcia

Assistir a un partit o una competició en companyia d’un infant és una bona manera de corroborar comportaments i actituds violentes. Un termòmetre per comprovar que la temperatura ambiental passa d’estable a unes dècimes, de la febrícula a la febre alta. 

Penso en els infants que van amb il·lusió a la graderia per veure com juguen els grans

Vaig viure aquesta experiència en un partit d’hoquei patins entre la UE d’Horta i l’Hoquei Claret. Vam arribar al pavelló quan encara no havia començat l’encontre entre equips sèniors i encara estava en joc el dels júniors. L’escena quan vam seure a la graderia feia respecte. Un assistent escridassava l’àrbitre a cada decisió que prenia. L’infant va quedar sorprès, fins i tot se’m va atansar per por a que la situació pugés de to. Ni amb les mirades recriminadores d’alguns espectadors es donava per al·ludit. Per acabar-ho d’adobar, durant el partit entre els sèniors, un jugador de l’Horta va amenaçar de mort un patinador del Claret. “Ja ho trobarem a fora”, li va etzibar mentre feia el gest de passar-se un dit pel coll. El jugador gracienc es va dirigir a la família, que era a la graderia. La situació ens van quedar gravada. 

Em vaig topar amb un cas similar al partit entre l’Europa i el Prat de futbol masculí. “Padilla, aviat en cadira de rodes”, li va dir un seguidor escapulat al migcampista ex del conjunt gracienc. Ho feia amb famílies i criatures molt a la vora, que observaven atentament el partit al Nou Sardenya. Quin comentari. 

Penso en aquells infants que van amb il·lusió als camps o a les pistes, sovint després de jugar un partit, per veure com juguen els grans. Allà observen comportaments dins del rectangle de joc i tot el que passa a la graderia. I em preocupa com processaran aquestes situacions marcades per l'agressivitat.