Gloria Majiga Kamoto

L'ambientalista Gloria Majiga Kamoto, Goldman Prize 2021
L'ambientalista Gloria Majiga Kamoto, Goldman Prize 2021 | @groundWorkSA

Ull de dona

Gisella Evangelisti (La Independent), ens fa reflexionar sobre el fet que, amb la pandèmia, ha crescut en tot al món la difusió d'embolcalls d'un sol ús, sobrepassant la capacitat de les instal·lacions de reciclatge. Muntanyes de deixalles es dispersen en rius i mars, arribant a matar milions d'aus i mamífers. En països que no tenen suficients sistemes de reciclatge, com Malawi, el problema és encara més urgent.

Aquesta activista (Goldman Prize 2021)ha hagut de superar moltes dificultats i pors

Fa anys Gloria Majiga Kamoto, ambientalista de 30 anys, veu els danys causats per l'ús no sostenible del plàstic (75.000 tones l’any) en els ramats, recurs bàsic en una societat agrària. La mort de cabres asfixiades pel plàstic o la presència de microplàstics en la carn de mercat va arribar a nivell públic. Va organitzar campanyes d'informació a comunitats rurals i marxes perquè es bloquegés la producció, la distribució i l'ús no sostenible del plàstic.

El 2016, els tribunals afavoriren les indústries productores de plàstic, però les lluites civils aconseguiren una definitiva sentència que decretà sobre la producció i l'ús del plàstic el 2019. Victòria de relleu internacional, que va concedir el 2021 Goldman Prize (Nobel Verd) per a aquesta activista que superà dificultats i pors pel fet de ser dona en ambients polítics, tradicionalment dominats per homes.