Carme Torras

Carme Torras, Premi Nacional de Recerca
Carme Torras, Premi Nacional de Recerca | @fundaciorecerca

Ull de dona

A través de la Leonor Sedó (La Independent) coneixem la Carme Torras, llicenciada en matemàtiques i informàtica, especialista en robòtica i Intel·ligència Artificial, que acaba de rebre  el Premi Nacional de Recerca 2020, per la investigació sobre IA i Robòtica Assistencial. El jurat va destacar també la seva immensa tasca de promoció de l'ètica en l'aplicació de la robòtica i la IA, i la seva contribució a donar a conèixer aquestes disciplines, tant a nivell escolar i popular com a l'àmbit de la investigació i acadèmic. 

És una de les veus més autoritzades per parlar sobre l'ètica aplicada als sistemes robòtics

La científica ho compagina amb la seva dedicació a l'escriptura literària i a la promoció de l'ètica en l'aplicació de les noves tecnologies. Ha escrit diversos llibres i articles i també és autora de novel·les de ciència-ficció relacionades amb la robòtica i la IA. Les seves novel·les han obtingut diversos premis, entre ells el Manuel de Pedrolo de Ciència-Ficció 2007.

Carme Torras és una de les veus més reconegudes i autoritzades, a nivell mundial, per parlar sobre l'ètica aplicada als sistemes robòtics. Ha rebut un munt de premis i distincions, entre ells la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya al Mèrit Científic i Tecnològic (2000). És un referent per a les futures generacions de dones.