El far Michael Robinson

L'equip d'Informe Robinson va dedicar un programa a l'ànima del projecte
L'equip d'Informe Robinson va dedicar un programa a l'ànima del projecte | Cedida

Cap d'Esports i digital de L'independent de Gràcia

Quan es disputen curses d'orientació, de vegades convé fer un cop d'ull a la brúixola per no perdre el rumb. Si es fa una travessia pel mar, la qüestió es complica, però quan navegues sense allunyar-se de la costa et pot ser molt útil un far.

La història s'explica a través de l'esport al reportatge 'Camarada Jarmalov'

Aquest principi d'any he pogut revisitar els reportatges o descobrir-ne de nous del programa Informe Robinson, amb l'exfutbolista i presentador de televisió Michael Robinson (1958-2020) al capdavant. Amb Colosal Semenova (2021), per exemple, m'he emocionat amb el pas de la millor jugadora de bàsquet de la història, Uliana Semenova, per l'equip del Tintoretto Getafe el 1987. Un episodi que va marcar un abans i un després en l'auge de l'esport de la cistella femení a Espanya.

També ha estat emotiu veure Manel Estiarte (2016), sobre la trajectòria professional i personal de l'exjugador del Catalunya, integrant de la plantilla que va aixecar la Copa d'Europa del 1995. El reportatge feia un repàs dels inicis d'Estiarte al CN Manresa fins a formar part de l'equip tècnic aleshores de l'entrenador Pep Guardiola al Bayern de Munic. 

A Camarada Jarmalov (2019), l'equip intrèpid de Michael Robinson s'endinsa en la història d'un dels jugadors d'hoquei gel designat a l'equip ideal de la història, Valeri Kharlàmov (1948-1981). Nascut a Moscou, va ser fill d'una refugiada basca de la Guerra Civil Espanyola que va ser traslladada a la Unió Soviètica el 1937. El reportatge té una connexió amb el documental Red Army (2014), que també us recomano, i és l'exemple més clar de com la història es pot explicar a través de l'esport.

Després d'aquesta immersió, queda clar que Michael Robinson i el seu llegat són un far del periodisme esportiu.