MPGM: pagava la pena esperar

Final del carrer Repartidor, que connectarà amb el passeig Turull
Final del carrer Repartidor, que connectarà amb el passeig Turull | À.G.P.

Avui el Govern Municipal i el principal partit de l’oposició aprovaran el MPGM de Gràcia. Aquest nou MPGM era necessari? Sí, i tant. Calia fer-lo amb presses, amb errors, amb arbitrarietats, amb mentides i sense escoltar els veïns afectats? No, n’estem convençuts.

Amb els altaveus a favor, tècnics gens independents i evident menyspreu als afectats, avui hi ha majoria però res queda tancat

Als Comuns se’ls acabava el temps, se’ls acabava el mandat. A Esquerra han prioritzat els pactes polítics d’alta volada i han acabat justificant l’acord acceptat. El PSC simplement ha xiulat, badava pels voltants. Comuns, PSC i ERC sumen avui un nou MPGM però per arribar-hi han hagut de furtar la veu i invisibilitzar molts veïns afectats i organitzats. La democràcia no consisteix a demanar el vot cada quatre anys i després no tenir ni el temps ni la voluntat d’escoltar les mateixes persones que et varen votar.

Un cop més, els Comuns han jugat el rol de qui ho sap tot davant d’uns veïns ignorants. Ells mai s’equivoquen, s’equivocarien si ens escoltessin, si ens fessin cas. El menyspreu que el dijous 13 la Janet Sanz i en Sebastià Jornet van mostrar als veïns afectats va ser inacceptable, indignant.

Un cop més, també, ERC ha blanquejat aquesta manera de fer política dels Comuns. En l’opinió convidada de la setmana passada, el regidor Max Zañartu no es va molestar a comprovar cap dada i va donar per bona la nota de premsa dels Comuns sobre l’MPGM. Una nota carregada de dades errònies i de xifres que ara es presenten d’una manera ara d’una altra, només per poder donar titulars seductors.

Pagava la pena esperar? I tant.

Tenim solucions constructives que protegeixen el patrimoni de les dues naus industrials de Terol amb Torrent d’en Vidalet i creen xarxa veïnal. L’Eloi Badia no les ha volgut ni escoltar. No entenem com es poden desafectar dos edificis de Verntallat però seguir expropiant-ne altres dos? És d’una injustificable arbitrarietat.

No es pot dir en un consell de barri a una veïna del carrer Banyoles, “no es preocupi, nosaltres no expropiem ningú” i després ni avisar-la que han acordat treure-la de casa.

Com es pot reconèixer que és correcte l’al·legació de Maignon i Repartidor sobre els amples de vial i la corresponent aplicació de criteris d’alçada i no aplicar-ho?

Com es pot afirmar, “a Joanic la llei diu verd, doncs apliquem la llei i ja està”? Hi ha centenars de famílies que poden perdre la seva llar. I ho diuen amb una arrogància moral que fa esgarrifar.

L’arbre d’Interior d’illa segueix en risc. El taller menestral Can Vallmitjana continua amenaçat d’esdevenir un túnel. Quin patrimoni pretenen conservar? On és la relació de noves unitats conservades gràcies a aquest pacte? Exigim transparència, claredat, dades, no titulars.

Aquest MPGM apunta cap a idees suggerents i és un pas endavant. N’estem molt contents i ho celebrem. Però ens deixa també molts conflictes sense resoldre i, sobretot, tres lliçons que l’experiència ens ha ensenyat:

1. Tots els grups de veïns afectats hem d’anar junts a les negociacions. Cadascú amb el seu problema concret, però junts. Només junts tenim força.
2. Els veïns hem de poder negociar amb el govern. No només amb l’oposició. El govern ens ha de reconèixer com a subjecte polític. L’oposició ens pot donar suport, ajudar, però no pot ser el nostre portaveu. Tenim veu pròpia.
3. Les negociacions s’han de fer sempre a partir de propostes concretes. No pas a partir de tallers previs amb només criteris generals. Qui es pot negar a més habitatge protegit, més verd i més patrimoni presentat però sense concretar? Un MPGM s’ha de treballar a partir d’un esbós de Pla Inicial revisable. Les al·legacions han de ser eines de negociació, no tràmits contestats quan ja tot està decidit.

Avui, amb els altaveus a favor, tècnics gens independents i amb evident menyspreu als veïns afectats, Comuns, PSC i ERC faran valer la majoria, però res quedarà tancat.

Plataforma veïnal Un altre MPGM és possible