Foguerons de Gràcia, 1993!

Cartell de Foguerons de l'edició del 1993
Cartell de Foguerons de l'edició del 1993 | Cedida

Aprofitant que estem a la setmana de la Festa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia us parlaré d’un fake que sobrevola la festa des de fa anys. Es tracta de l’any dels primers Foguerons a Gràcia. En múltiples publicacions a les xarxes, mitjans de comunicació i fins i tot en treballs editorials, apareix la data errònia de 1992.

A partir de fonts orals i escrites us puc ben assegurar que el primer any que vam tenir els Foguerons a Gràcia va ser el 1993 i no pas el 1992. Com a primera font tenim el testimoni d’en Toni Torrens, fundador de la festa que manté ferma la data de 1993. L’altre és el programa d’actes de la festa de 1993 que podeu veure en la foto que acompanya aquest article. Dins del document hi ha un text de salutació del regidor d’aquell moment, Xavier Valls. Aquest comença de la següent manera: “Donem la benvinguda a la gent de Sa Pobla i a tots els mallorquins que són entre nosaltres per celebrar aquesta NIT BRUIXA POBLERA que per primera vegada surt de Mallorca i ve a Gràcia.”. De la salutació es pot deduir nítidament que es tractava de la primera edició d’aquesta festa, la de 1993.

Molt probablement hi han dos factors causants d’aquests error generalitzat, el primer és l’actual entrada de la wikipèdia de n’Antoni Torrens Gost que és sens dubte per sucar-hi pa. Si la consulteu podreu trobar coses tant estrambòtiques com que en Toni és músic i va estudiar a Granada. També indica literalment que és “membre organitzador de les Festes de la Mercè de Barcelona, des de 1997”. Òbviament afegeix la data errònia de 1992 dins d’una frase de traca i mocador “Torrens sol ser l'organitzador de les festes de Sant Antoni Abat al barri de Gràcia a Barcelona des de l'any 1992”, en definitiva un autèntica entrada “fake” a la wikipèdia que és per emmarcar.

L’altre factor crec que és l’efecte de canvi d’any, una festa que es celebra a inicis d’any s’organitza a finals de l’anterior. D’aquesta manera, els primers Foguerons van ser inventats i preparats el 1992 però van ser celebrats el 1993. Sigui com sigui, visca el Foguerons (des de 1993), visca Gràcia i visca en Toni Torrens!

Guillem Roma i Batlle, activista cultural

Imatge de l'edició del 2019 de Foguerons