Una de les grans pel·lícules del 2021

Cartell de la pel·li 'El amor en su lugar'
Cartell de la pel·li 'El amor en su lugar' | Cedida

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

Un grup d’actors jueus va aconseguir representar durant 4 setmanes una comèdia musical al gueto de Varsòvia. Va ser durant l’ocupació nazi i en una petita oportunitat que no va durar gaires dies el gener del 1942. Dels 400.000 jueus que van ser concentrats al gueto, només en van sobreviure 50.000 al final de la guerra. Els jueus es van revoltar contra els nazis en aquest gueto l’any següent, com també van fer en el de Vílnius (Lituània). I del barri només en queden avui dia unes parets.

Un grup de jueus va representar 4 setmanes una obra de teatre al gueto de Varsòvia

L’obra que van representar al gueto, en el denominat Teatre Fèmina, era L’amor busca apartament, que amb un argument de vodevil mostrava les penúries que passaven, combinant el polonès i cançons en yidish. L’autor de la peça és el director del teatre Jerzy Jurandot, que va aconseguir fugir del gueto l’estiu del 1942 just abans de la primera gran ràtzia nazi, que van denominar Grossaktion.

El director de cinema Rodrigo Cortés ha portat a la pantalla aquesta emblemàtica obra, i l'ha compaginada amb una història en paral·lel dels protagonistes que deriva cap al thriller. Hi apareix una qüestió de vida o mort. El resultat és El amor en su lugar, que ha estat una de les millors pel·lícules de l’any 2021.

Cortés ha aprofitat el film per fer un homenatge al teatre, i a la cultura com a base de la civilització. El film té tres nivells que es creuen: la vida dels personatges, el que representen a escena, i el mateix teatre. I tot plegat ho embolcalla la vibrant música klezmer asquenazita. Una autèntica meravella, i celebrem que hagi estat amb participació catalana.