La solidaritat del poble flamenc amb Catalunya

Una de les marxes de protesta d'Alex Decadt a Brussel·les
Una de les marxes de protesta d'Alex Decadt a Brussel·les | @P_Vanbellingen

Si voleu publicar les vostres cartes en aquesta secció, envieu-nos un correu electrònic a redaccio@independent.cat

Entre els dies 11 de setembre i 6 d’octubre uns caminants flamencs han realitzat 1.200 km a peu entre Waterloo i Barcelona per mostrar la seva solidaritat amb el poble català i els seus anhels de llibertat davant la situació de repressió i exili que pateixen col·lectivament i amb més de 3.000 persones represaliades. 

Alex Decadt (VALKO) coordinador dels caminants flamencs va manifestar: “Junts caminarem cap a Barcelona fins al Parlament de Catalunya. S’estrenyen lligams estrets entre Flandes i Catalunya. Aquest és un pas important, encara més, una marxa cap a la llibertat universal”. 

Els caminants van sortir de Waterloo el dia 11 de setembre de 2021 (Diada Nacional de Catalunya) on van ser acomiadats pel president a l’exili Sr. Carles Puigdemont i van arribar a Barcelona el dia 5 d’octubre on van ser rebuts al parlament de Catalunya per la seva presidenta Sra. Laura Borràs després de 25 dies caminant a través de Bèlgica, França, Catalunya Nord i Catalunya. 

Els caminants van ser acollits els dies 27 de setembre a 1 d’octubre pel comitè de solidaritat de la Catalunya Nord i van participar de l’Hora Solidaria celebrada a Pessillà el dia 30 de setembre de 2021 i el dia 1 d’octubre als actes de commemoració del quart aniversari del referèndum de l’1 d’octubre que es van celebrar a la població d’Illa a la Catalunya Nord. 

Els dies 4 i 5 d’octubre els caminants flamencs van ser acollits a la ciutat de Terrassa (a 28 km de Barcelona) a famílies de membres dels Cants per la Llibertat (grup de persones que cada dia des del 14-11-17 es troben a les 19:30 per reivindicar a través de cançons i manifestos la llibertat de Catalunya, la fi de la repressió i el lliure retorn dels exiliats). Els dies 4 i 5 d’octubre els caminants flamencs van participar dels Cants per la Llibertat i van poder conèixer al Sr. Josep Rull (que ha estat més de tres anys en presó per formar part del govern que va organitzar el referèndum del dia 1 d’octubre de 2017). Alex Decadt es va dirigir a les persones dels Cants per la Llibertat i va mostrar la seva solidaritat amb el poble català i la necessitat de construir una Europa dels pobles, una Europa on es defensin les diverses cultures, les seves llengües i on les persones passin per davant dels interessos econòmics de les grans empreses i es construeixi una Europa de la solidaritat i llibertat entre els seus pobles. 

Un grup de persones dels Cants per la llibertat de Terrassa es van comprometre a tornar la visita durant l’any 2022 a Flandes, caminant des de Reims fins a Waterloo, amb la finalitat d’agrair l’esforç que han fet els caminants flamencs i conèixer el seu parlament i les seves institucions. 

Francesc Gómez Valls