Albert Arribas Forcada, espai, colors i immensitat

'Perseverança', la nostra d'Arribas Forcada
'Perseverança', la nostra d'Arribas Forcada | R.C.S.

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

És la primera vegada que veig una exposició del pintor i escultor Albert Arribas Forcada (Blanes, 1981). Però no es tracta d’un artista desconegut, tot el contrari, ja que l’any 2012 va mostrar el seu treball a la Fundació Arranz-Bravo de L’Hospitalet, on el seu director, Albert Mercadé, comentava: “ens va sorprendre la valentia de l’artista a l’hora de conjuntar formes expansives amb colors estridents (...). Aquesta pulsió creativa s’ha mantingut inalterada en les seves propostes plàstiques recents, amb l’afegit que l’artista ha sabut posar ordre i concert a la seva consciència tràgica”. Ara mostra els seus recents treballs a la galeria Art Enllà (Sant Pere Màrtir, 15), a través d’una sèrie de pintures de diferents formats i unes petites escultures, a la mostra 'Perseverança'.

Els olis recorden l'expressionisme abstracte de Mark Rothko, amb els camps de color

Albert Arribas es va formar com a tècnic en arts aplicades a l’Escola Massana i es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, a més de diplomar-se en Direcció cinematogràfica. A banda de dedicar-se a les arts plàstiques també exerceix la docència a l’Escola de Cinema de Barcelona, i com a director artístic/dissenyador de producció cinematogràfica. Forma part de la productora Segarra Films.

Al 2007 i 2012 va obtenir sengles beques de creació concedides pel Museu d’Art de Sabadell  i de la Caixa de Penedès, respectivament. Va realitzar una escultura de gran format, a mode d’un cub pintat en diferents capes de color i va necessitar 100 quilos de pintura; està ubicada a la plaça Europa de L’Hospitalet de Llobregat. Una altra exposició destacada fou a la Casa Saladrigas, de la seva ciutat natal, el 2012.

Ara a 'Perseverança' hi ha obres de diferents formats on el color és el gran protagonista, encara que també hi ha uns quadres amb tonalitats neutres. D’alguna manera els seus olis recorden l’expressionisme abstracte de Mark Rothko, amb els seus camps de color, que semblen que hi hagi un quadre damunt de l’altre, on les taques de color rectangulars es disposen de manera irregular per tota la superfície de la tela. Però en canvi en les teles d’Arribas hi ha més capes de pintura, creant un grossor que s’aproxima més a una pintura matèrica. En altres quadres sorgeixen unes  petites taques negres, que donen sensació de moviment, com si fos una mena de pluja pictòrica. El canvi experimentat en aquests darrers anys és notori, ja que en l'etapa anterior sorgien unes formes orgàniques, encara que el color era igualment important. És com si anés depurant la forma o no forma, fins arribar a representar només el color.

'Perseverança', la nostra d'Arribas Forcada