El català, Gaudí i els representants a Madrid

El Park Güell, obra emblemàtica d'Antoni Gaudí
El Park Güell, obra emblemàtica d'Antoni Gaudí | À.G.P.

Si voleu publicar les vostres cartes en aquesta secció, envieu-nos un correu electrònic a redaccio@independent.cat

Els milers de turistes que cada any visiten el temple de la Sagrada Família a Barcelona ignoren, perquè ningú no els ho explica,  que Antoni Gaudí, el seu arquitecte, va ser detingut per parlar en català. L’11 de setembre de 1924 l’arquitecte va voler anar a una missa en memòria dels catalans caiguts el 1714 defensant Barcelona contra les tropes de Felip V. La policia va bloquejar l’entrada i van amenaçar-lo que, si insistia a parlar català, el detindrien. Ell va continuar parlant en català i el van tancar una nit al calabós fins que els seus amics van pagar l’import de la multa i el van treure. Gaudí tenia 72 anys i podía haver-se estalviat problemas canviant de llengua, però va ser coherent i no ho va fer. 

Malgrat que 10 milions de persones parlen el català tenim molts menys drets perquè està subjecte a polítiques que el minoritzen

La història de Gaudí és un exemple del pols per la llengua entre l’estat espanyol i el poble català des de fa tres-cents anys i que encara dura avui. Malgrat que 10 milions de persones parlen català (comparable al danès, noruec, hongarès o grec) tenim molts menys drets perquè el català està subjecte a polítiques que el minoritzen. Plataforma per la Llengua ha documentat 52 casos de discriminació lingüística contra catalanoparlants el 2020. Aquesta xifra és només la punta de l’iceberg, ja que moltes discriminacions no es denuncien i molts parlants de català optem per canviar al castellà per evitar problemes. Un terç de les discriminacions han estat protagonitzades per la policia. 

La Constitució espanyola dóna preeminència al castellà com a únic idioma oficial. No ens hem d’estranyar que els nouvinguts no vegin cap necessitat d’aprendre el català ja que la seva percepció és que els catalans som castellano-parlants que a més a més parlem català. 

Els diputats i senadors catalans  que defensen el català a Madrid parlant castellà no fan res més que reforçar aquesta idea. Quin serà el primer representat polític que seguirà l’exemple de Gaudí i mantindrà el català a l’emicicle sigui quines siguin les conseqüències? 

Maria M. Garayoa