Ucraïna

Manifestació a Berlín contra la guerra a Ucraïna
Manifestació a Berlín contra la guerra a Ucraïna | Matti/Pexels

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

Potser el més determinant per a la història d’Ucraïna ha estat la geografia. El paisatge d’Ucraïna és llis, és una planura que abasta molt més que aquest país. I això vol dir que hi han passat les potències de cada moment: polonesos, otomans, austríacs, alemanys, russos.

Putin manipula l’autodeterminació seguint una màxima tabarniana: on hi ha russos és Rússia

Abans de la Revolució Russa del 1917 la part oriental formava part de l’Imperi rus dels tsars. I un cop instaurat el nou règim comunista va passar a dir-se República Socialista Soviètica d’Ucraïna, l’any 1922. La zona occidental estava en mans poloneses i així va restar. Però després de la 2a Guerra Mundial, es va fer un nou repartiment. La zona que estava sota domini polonès va passar també a la República Socialista Soviètica d’Ucraïna. Però aquesta república no incloïa la península de Crimea, que al segle XVIII havia estat annexionada a l’Imperi tsarista. Fent cas a la reivindicació ucraïnesa el president de l’URSS Nikita Krutxov va retornar Crimea a Ucraïna el 1954.

Quan va caure l'URSS a partir del 1991, Ucraïna va esdevenir independent, i va començar a acostar-se de mica en mica cap a la UE, cosa que va posar en guàrdia Rússia. Es va elaborar un acord d’associació entre Ucraïna i la UE, però quan ja estava tot a punt per signar-lo el 2013 Rússia va fer pressió i el llavors president ucraïnès, Viktor Ianukòvitx, es va fer enrere. Milers de persones s’hi van revoltar i van ocupar la plaça de Maidan de Kíev, en uns incidents que van acabar tombant el prorús Ianukòvitx, que va marxar del país el 2014. Rússia va aprofitar per ocupar Crimea, i va convocar-hi un referèndum seguint la manipulació tabarniana del dret a l’autodeterminació que fa Vladímir Putin: on hi viuen russos és Rússia. L’interès era evident, a Crimea hi ha la base naval russa de Sebastopol, que té sortida al Mar Negre i al Mediterrani.

Un mes després de l’annexió de Crimea forces prorusses es van apoderar d’algunes localitats de l’est d’Ucraïna, a la zona del Donbass. Van declarar la independència les autodenominades repúbliques de Donetsk i Lugansk seguint la mateixa idea annexionista que on hi viuen russos és Rússia. I arribats al 2022 el conflicte, no resolt, ha acabat en guerra.