Jaume Ribas, color i geometria informalista

L'obra de Jaume Ribas, a l'Atelier
L'obra de Jaume Ribas, a l'Atelier | Cedida

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

Fa tres anys la galeria Atelier (Plaça Rovira) va mostrar una col·lectiva de quatre artistes de renom: Antoni Llena, Jordi Alcaraz, Jaume Plensa i Jaume Ribas, de la qual aquest setmanari se’n va fer ressò. Ara es presenta una exposició individual d’un d’ells, concretament de Jaume Ribas (Granollers, 1944), amb el títol de Cleda, referent a l'espai tancat construït amb fustes que utilitzaven els pagesos i els pastors, i que el mateix artista associa amb l’espai interior d’una galeria, ja que quan “s’entra en una galeria, també sense saber-ho, entra en una cleda i el paisatge que s’hi troba són les pintures o objectes diversos que l’artista i el galerista han decidit col·locar-hi”.

L'exposició permet entendre millor què és l'expressionisme abstracte

Ribas va estudiar Teologia a la Universitat Pontifícia de Salamanca i Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, així com pintura, dibuix i gravat a l’Escola de Disseny Eina. L’any 1980 realitza la seva primera exposició individual a la galeria La Tralla de Vic. Ha exhibit els seus treballs a Catalunya, Madrid, França, Anglaterra i Itàlia i ha participat en diferents fires internacionals. Ha publicat diversos llibres d’artista.

El seu treball sempre s’ha mogut entorn de l’abstracció, hereva de l’informalisme dels anys 70, on la taca, el grafisme -signe-, la textura -la matèria- i el color, es fusionen en una mateixa obra. A l’anterior exposició a l’Atelier va presentar pintures amb tècnica mixta, a més de gravats, on el color era el màxim protagonista, albirant-se el seu interès per alguns del més representatius artistes informalistes catalans, cas de Ràfols-Casamada i Hernández Pijuan, tot i que Ribas ha procurat seguir el seu propi camí.

A Cleda observem com s’endinsa de nou en la geometria i el color. Una de les característiques que ara defineixen el seu treball no és només la seva manera d’enfrontar-se a l’espai a través del color sinó de l’aplicació d’unes fines línies que ressegueixen  determinats punts de la tela, fusta o paper en forma de quadrats, rectangles, triangles, rombes o polígons, que demostren la seva preocupació per crear nous espais que donin la sensació de tridimensionalitat, encara que sigui aparent.

En conjunt es tracta d’una exposició que permet a l’espectador entendre millor una de les tendències que més ha influït en l’art contemporani com és l’expressionisme abstracte, aquí conegut com informalisme, però que segueix sent present en l’ideari de molts artistes, com és el cas de Jaume Ribas.

La mostra 'Cleda', a l'Atelier