Feminisme en l'art

Peces de la mostra 'Art feminista', a l'Espai Jove La Fontana
Peces de la mostra 'Art feminista', a l'Espai Jove La Fontana | Cedida

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

A  l‘Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190) s’ha celebrat l’exposició Art feminista, format per dones i col·lectius d’artistes de 16 a 29 anys, on han participat una vintena de joves a través de les seves pintures, dibuixos, il·lustracions, collages, fotografies i instal·lacions, on la figura de la dona era la màxima protagonista. Es tracta de la tercera edició de la iniciativa, l'objectiu de la qual és “crear un recorregut a través del conjunt de les obres seleccionades on mostrin aspectes de la lluita feminista”. De totes les peces que s’exhibeixen només comentaré algunes que m’han semblat prou interessants, principalment per la seva creativitat i pel missatge que transmeten, com per exemple la peça Cridem de Myriam Grau, on es veu una jove amb el puny en alt cridant. Aquest dibuix acolorit indica una gran expressivitat, ja que segons la  pròpia artista això és el que més li interessa.

Una vintena de joves han participat a través de les seves pintures, dibuixos, il·lustracions, collages, fotografies i instal·lacions

De la gironina Marina Plana hi ha tres fotografies baix el títol de Behave, on apareix el rostre d’una jove en diferents actituds, així com també mostra una part del seu cos, concretament les natges mentre la seva mà enguantada de blanc les protegeix de la mirada externa. D’Antonella Cerdà hi ha el quadre Antes de la Puerta, on reflexiona sobre la seva  sexualitat. És com si estiguéssim davant de diversos enlloc d’un sol, ja que hi ha determinades escenes que inviten a la confusió, però a la vegada, demostren una gran creativitat. Veiem a una dona pintant-se els ulls en primer pla, una altra al fons, asseguda al terra que té la menstruació, i més dones nues en diferents actituds. Finalment al fons de tot hi ha una porta entreoberta que deixa veure un cel blau. Evidentment és una obra plenament surrealista.

Alicia May amb la peça Herstory demostra la seva habilitat en la difícil tècnica del dibuix. Potser abusa d’un cert horror vacui, ja que hi ha un excés d’imatges. Representa diversos moments històrics, essent la dona el personatge principal de l’obra, com per exemple la Venus de Willendorf, la Medusa Gorgona i la bíblica Eva. Finalment, Pla Janzen, amb Retratos (1-5), mostra diferents retrats femenins dins d’un expressionisme molt accentuat, demostrant que coneix molt bé com representar el rostre a través de la mirada.