L'exemple de Nicolás Salmerón, un home lliure

El monument a Salmerón, encara embolicat
El monument a Salmerón, encara embolicat | À.G.P.

Treballar com a conseller a Gràcia i formar part d'un grup minoritari em va fer reflexionar sobre moltes coses i va permetre convertir-me en un observador del que passava al meu voltant; em vaig adonar que era impossible avançar d'una forma ordenada i rapida, els objectius que es van marcar a Gràcia i que el govern volia assolir eren i són quimèrics a partir del moment que la ideologia ho marca tot i fa que  els interessos de la majoria de graciencs i gracienques quedin sempre al marge de la realitat, donant quasi sempre prioritat als interessos de col·lectius més o menys sorollosos lligats al pensament dels que formen part del govern del Districte.

Vaig decidir portar la proposta al plenari; celebro que el govern reflexionés la seva abstenció i restitueixi ara una part de la història

L’oposició  de la qual vaig formar part fa el que pot, moltes vegades limitant-se a presentar propostes que vénen marcades per les pròpies estructures dels partits i es defensen al Districte allunyant el conseller del que hauria de ser la seva feina. De tant en tant l’oposició l’encerta i presenta propostes reals que ajuden a millorar la vida dels habitants del districte i com  a mínim fa reflexionar el govern.

Avui, allunyat temporalment de la política i sobretot dels actuals partits, em retrobo desprès de quatre anys amb el món laboral i comercial, uns mons que estan molt pitjor del que estaven quan els vaig deixar i on es veu clarament que els que havien de gestionar les successives crisis que hem patit són un exemple d’ineptitud. Les coalicions socialcomunistes o republicanes junteres en els seus àmbits no han tingut la capacitat de treballar per millorar la vida dels ciutadans, només s’han limitat a desenvolupar teories que perjudiquen la llibertat individual, ofeguen el ciutadà amb la recaptació abusiva de tributs i inventen normatives, imposicions o prohibicions.

Com a conseller vaig viure bons moments i moments no tan bons, i entre els bons destacaria els treballs de la comissió de Nomenclàtor. Era molt interessant escoltar i veure com es prenien decisions de posar o canviar noms sense cap rigor: així un dia tocava canviar el nom d'un secretari, un altre dia s’havia de posar el nom d’una senyora comunista a una talaia o l’endemà es convertia un intel·lectual de dreta de la generació del 98 assassinat els primers dies de la guerra civil en feixista.

Aquest motius em van portar a interessar-me en qui va ser Nicolas Salmerón. Per mi representa un exemple del que hauria de ser un polític, una persona culta i formada, filòsof de formació, jurista. De pensament republicà, enèrgic quan ho havia de ser, ho va demostrar sufocant les revoltes cantonalistes, pactista en uns altres moments i un home lliure que a pesar de les pressions va dimitir quan la seva consciència el va portar a no firmar sentencies de mort. També va entendre Catalunya i un home nascut lluny de Catalunya va acabar la seva vida política  com a dirigent de Solidaritat Catalana.

Com a ciutadà jo no podia acceptar els motius pels que s’havia perdut el monòlit del Pla de Salmerón, l’arquitecte que va desenvolupar el projecte de reconstrucció tenia el projecte acabat, incloent els costos econòmics, i el govern anava perdut. Així que vaig decidir portar la proposta al plenari. Crec que els grups van fer seus els motius que em motivaven i van interioritzar els meus arguments. Celebro que el govern reflexionés sobre la seva abstenció i restitueixi ara una part de la història.

Per motius laborals no podré compartir l’acte que es farà dilluns 11 en memòria de Nicolas Salmerón, però lluny de Barcelona estaré amb vosaltres i, com ell feia, continuaré plantejant-me la vida compartint amb Salmeron part del pensament krausista, com un punt intermedi entre  idealisme i  materialisme i sobretot molt allunyat dels que pensen que per sobreviure ens fa falta l’estat.

Jordi Bea, exconseller del grup municipal de Ciutadans a Gràcia i exmembre del partit