Què hauria passat?

Un cotxe amb matrícula ucraïnesa, aparcat a l'avinguda Coll del Portell
Un cotxe amb matrícula ucraïnesa, aparcat a l'avinguda Coll del Portell | À.G.P.

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

Què hauria passat si Angela Merkel i Donald Trump seguissin al govern d’Alemanya i dels EUA? Vladímir Putin s’hauria atrevit a envair Ucraïna encarant-se a aquests dos polítics? És una incògnita que quedarà per a la Història, però que mostra que aquesta no és només geopolítica sinó que les individualitats també hi són importants.

Putin s'hauria atrevit a envair Ucraïna si governessin Merkel i Trump?

Merkel era una mandatària que parlava de tu a tu amb Putin, i que coneixia perfectament el tarannà rus perquè va créixer a la DDR. A l’escola va guanyar el concurs de llengua russa, i de premi va obtenir un viatge a Moscou. Merkel i Putin s’ho deien tot a la cara però es respectaven. Ara Alemanya ha perdut tot protagonisme a la UE, i el nou canceller Olaf Scholz ha cedit el protagonisme al president francès, Emmanuel Macron. Però aquest ha hagut de cessar el seu cap d’intel·ligència militar, Éric Vidaud, perquè no va preveure l’ocupació russa d’Ucraïna. Europa ha quedat desorientada, i la part més a l’Est està a mercè del gas rus, com tothom sabia que passaria.

Si ara Donald Trump encara presidís els EUA, no sabem si Putin s’hagués atrevit a envair Ucraïna. La imatge de personatge foll i impetuós que feia de Trump un polític indigerible, potser hauria fet pensar al president rus que l’americà ordenaria una forta represàlia en cas de conflicte. Abans d’un contenciós armat sempre apareix la teoria de jocs, i qui inicia la guerra posa a la balança pros i contres, analitza com reaccionarà l’altra part. Amb Joe Biden, Putin devia calcular que la reacció nord-americana seria enraonada i descartaria una gran escalada, com així ha estat. Els EUA han impulsat fortes sancions, però no han enviat cap exèrcit a Ucraïna ni han acceptat que es tanqués l’espai aeri, cosa que significava que l’OTAN hauria de repel·lir qualsevol incursió d’un avió rus.