Una escola sense sol i sense verd no cola

L'Hospital Evangèlic, al carrer Camèlies amb Ca l'Alegre de Dalt
L'Hospital Evangèlic, al carrer Camèlies amb Ca l'Alegre de Dalt | À.G.P.

L’Escola Teixidores de Gràcia és l’última escola pública que s’ha creat a la Vila de Gràcia, un barri amb un dèficit històric de places públiques i on cada any moltes famílies de P3 es queden sense plaça per l’escola on desitgen apuntar els seus fills i filles. La creació d’una escola és una bona notícia per a un barri, sens dubte! Però no s’hi val encabir una escola en un lloc on no hi cap. No s’hi val gastar-se 15 milions en construir una escola que tothom (mestres, famílies i administracions públiques) sap que està molt lluny del que és desitjable. 

El solar on ara hi ha l’Hospital Evangèlic i que el districte proposa com a ubicació definitiva per a Teixidores és massa petit

El barri és dens, és cert. Hi ha pocs solars disponibles -o gairebé cap-, és cert. Però no és menys cert que els infants tenen uns drets i que aquests s’han de garantir. Els alumnes de l’Escola Teixidores (els 250 actuals i tots els que vindran en el futur) necessiten i mereixen una escola en condicions: una escola construïda en un solar prou gran perquè tinguin espai suficient per créixer i desenvolupar-se; una escola amb un pati que no es limiti a una pista asfaltada, que sigui un espai educatiu en contacte amb la natura com un jardí on els nens i nenes puguin aprendre i jugar amb la terra i l’aigua, i on hi hagi sol a l’hivern i ombra a l’estiu; una escola feta a la seva mida, a la mida dels infants, i que no intimidi ni per la seva alçada ni per l’alçada dels edificis que l’envolten.

El solar on ara hi ha l’Hospital Evangèlic i que el districte proposa com a ubicació definitiva per a Teixidores és massa petit perquè té 2.000 metres quadrats en planta quan la recomanació de la Generalitat és d’entre 6.000 i 8.000 metres quadrats. És poc adequat perquè està envoltat d’edificis d’entre 9 i 12 pisos d’alçada, que deixaran un pati que no només serà petit sinó que no tindrà sol a l’hivern. I és poc adequat també perquè podent gaudir dels avantatges mediambientals que ens proporciona el teixit urbà de Gràcia està ubicat en un dels llocs amb més contaminació acústica i atmosfèrica del barri. I no només és petit i poc adequat, sinó que, a més, està fora de la Vila de Gràcia. Volem un barri sense escoles? Volem desaprofitar l’oportunitat de construir una escola dins del barri i contribuir a revertir la gentrificació que fa anys que patim? Per més dens que sigui el districte i per més difícil que sembli, cal que ens arremanguem tots per trobar una ubicació alternativa. Calen decisions polítiques valentes i creatives!

Aquesta setmana, unes quantes famílies de l’escola hem pogut representar tota la comunitat educativa a l’Audiència Pública de Gràcia, i un grup d’infants de l’escola han pogut donar en mà als representants polítics del nostre barri el manifest on expliquem per què rebutgem el solar de l’actual Hospital Evangèlic del carrer Camèlies. El regidor Eloi Badia ens ha dit públicament que està d’acord amb nosaltres, que signaria aquest manifest demà mateix. I s’ha emplaçat a convocar la comunitat educativa a una taula de diàleg. Confiem que aquesta convocatòria arribi aviat i que sigui el final de la manca de comunicació del districte en aquest tema.

AFA Teixidores de Gràcia

[Més info: afateixidoresdegracia.cat]