Símbol, signe i significat

El president Aragonès, en una compareixença aquest març a les portes de l'alberg de Montserrat
El president Aragonès, en una compareixença aquest març a les portes de l'alberg de Montserrat | À.G.P.

Si voleu publicar les vostres cartes en aquesta secció, envieu-nos un correu electrònic a redaccio@independent.cat

Tots sabem la importància simbòlica, ja que els grups socials ens movem per símbols; i conseqüentment, s'han de tenir presents per al seu ús / interpretació positiva o negativa, o per manipular-lo en un sentit o en un altre. Salvant les immenses distàncies, la referència de Pere Aragonès respecte a la declaració de Francesc Macià, proclamant la República (1931), evidentment va ser una manipulació, ja que no deixa de ser un brindis al sol que mai no anirà acompanyat de fets, aquest és el objectiu de molts independentistes rendits. 

La referència d'Aragonès a la declaració de Macià proclamant la República (1931) va ser una manipulació

Igualment, l'abandonament del Camp Nou, per part dels socis i aficionats, no deixa de ser una altra mostra que quan un espai simbòlic s'abandona, immediatament és ocupat pel rival (Eintracht de FKF).

A menor escala, si no som conscients de la importància de l'espai simbòlic de la Meridiana, com vam veure aquest 14 d'abril, ràpidament és usurpat, com si fossin uns gots comunicants. No valen res les declaracions i les intencions estratègiques, el que compten són els resultats dels fets. No cal dir res més. 

Amadeu Palliser