El 6è BCN Film Fest ve carregat d'estrelles

'El fred que crema', de Santi Trullenque, a la secció oficial
'El fred que crema', de Santi Trullenque, a la secció oficial | Cedida

La 6a edició del Bcn Film Fest 2022 s'ha inaugurat aquest dijous amb Espejo, Espejo, de Marc Crehuet, una comèdia sobre un col·lectiu de treballadors en crisi personal en una empresa de cosmètica. El director ha participat en la mateixa gala d’inauguració, al costat de bona part de l’equip artístic, cas de Natalia de Molina, Santi Millán, Malena Alterio, Betsy Túrnez o Anna Bertran. Durant la cerimònia d’obertura s'ha concedit el Premi d’Honor del Festival a Jeremy Thomas, una de les figures cabdals de la producció de cinema europeu i mundial. Un productor que ha estat responsable de títols importantíssims de la història del cinema contemporani, cas dels celebrats films del mestre Bernardo Bertolucci El último emperador (1987), El cielo protector (1990) o Soñadores (2003). 

Entre aquestes visites presencials cal esmentar el director nord-americà Oliver Stone i la realitzadora francesa Claire Simon

El festival barceloní ha anunciat que durant els vuit dies de projeccions passaran per la seva catifa vermella una notable representació de directors, actors i actrius, tan internacionals com espanyols i catalans, que acompanyaran diferents films seleccionats. Entre aquestes visites presencials cal esmentar el director nord-americà Oliver Stone; la realitzadora francesa Claire Simon; l’analista cinematogràfic Mark Cousins; les directores Maria Ripoll, Anna M. Bofarull o Sílvia Quer; el directors Ibon Cormenzana o Jaime Rosales;  actrius com Ingrid Garcia-Jonsson, Nora Navas, Loles León o Greta Fernández; i actors com Óscar Jaenada, Fernando Tejero o Roger Casamajor.

Secció Oficial

Com una marca pròpia, el certamen barceloní dedicarà el gruix de la seva Secció Oficial a les últimes adaptacions literàries, a films de caire històric o biogràfics. Entre una selecció internacional i estatal de títols, cal destacar l'últim treball d'Ángeles González-Sinde, El Comensal, adaptació de la novel·la homònima de Gabriela Ybarra, film que aborda les seqüeles del terrorisme d'ETA, amb Susana Abaitu i Ginés García Millá. Hi haurà el darrer film del francès Patrice Leconte, Maigret, adaptació de la novel·la Maigret i la jove morta, de George Simenon, on les noves aventures del comissari son interpretades per Gérard Depardieu.

Tindrem La conferencia, de l’alemany Matti Geschoonneck, recreació cinematogràfica de la reunió de l’any 1942 d’alts comandaments del règim nazi, una trobada transcendental, la gravació de la qual és una prova irrefutable de l’Holocaust. També el biopic Mr. Wasin, del britànic Will Sharpe sobre el cèlebre i estrambòtic artista i inventor del títol de finals del XIX, interpretat per Benedict Cumberbatch, acompanyat en el repartiment per Claire Foy, Andrea Riseborough o Toby Jones. Una secció competitiva on participaran també films com Jezabel, del veneçolà Hernán Jabes, Yuni, de Kamila Andini, sobre una adolescent indonèsia amb grans ambicions o Maria Chapdelaine, del canadenc Sébastien Pilote, adaptació de la novel·la homònima de Louis Hémon, un melodrama rural ambientat al tombant del segle XX amb una jove confrontada al seu entorn i al seu futur. 

El cinema català participa amb films com El fred que crema, de Santi Trullenque, adaptació de la peça teatral d’Agustí Franch, Fred, ambientat en un poblet pirinenc l’any 1943 quan la precària pau de la vall es posarà en risc coincidint amb  l’arribada d’una família de refugiats jueus, amb Greta Fernández, Roger Casamajor i Adrià Collado. O Sinjar, d’Anna M. Bofarull, amb Nora Navas, Halima Ilter i Ido Koro, tres dones separades dels seus éssers estimats, tres dones unides pel dolor. A la Secció Oficial, però fora de concurs, es podran veure diversos documentals, com el del cineasta italià Giuseppe Tornatore sobre un dels compositors de bandes sonores més populars del segle XX, Ennio Morricone, Ennio: The Maestro.

Seccions paral·leles

El Bcn Film Fest 2022 compta, a més, amb diverses seccions i actes paral·lels. A l’apartat Zona Oberta tindrem la première espanyola i catalana de Downton Abbey: Una nueva era, de Simon Curtis, amb el guió de l’imprescindible Julian Fellowes, aquest cop portant els seus protagonistes al Sud de França. Aquesta producció britànic-americana aplega de nou el mateix repartiment original del primer llargmetratge, com Hugh Bonneville i Laura Carmichael, i incorpora nous intèrprets com Nathalie Baye i Dominic West. El cinema català hi estarà present de la mà de la realitzadora Sílvia Quer amb Quico Sabaté: sense destí, on Roger Casamajor interpretarà la figura del llegendari maquis. 

A la secció Cinema amb Gràcia hi figuren propostes com l’esbojarrada comèdia Amor de madre, de Paco Caballero, amb un nuvi plantat a l’altar, José Luis (Quim Gutiérrez), que s’anirà de viatge de noces amb la seva mare, Mari Carmen (Carmen Machi). O el El Duque, del britànic Roger Michell, sobre la història real d’un taxista que l’any 1961 va robar un quadre amb el retrat del Duc de Wellington de Goya del National Gallery per exigir major inversió en la cura de les persones grans, amb Helen Mirren i Jim Broadbent. També hi haurà la pel·lícula que va concursar al Festival de Canes, l’amarga comèdia americana Red Rocket, de Sean Baker, amb un fenomenal Simon Rex interpretant una estrella del porno en hores baixes. 

Altres espais mostraran la seva atenció al cinema oriental com China by Cineasia, recuperant títols tan emblemàtics com Sorgo Rojo, de Zhang Yimou, o Furia oriental, de Lo Wei amb Bruce Lee. El certamen català també retrà homenatge a la figura del productor Jeremy Thomas a través d’una selecció de títols en la secció Imprescindibles.  A més, el festival barceloní comptarà amb una selecció de deu curtmetratges de l’ESCAC.