Escacs i música, units de nou al Tradicionàrius

Lola Capdevila (al centre) amb els guanyadors i els organitzadors
Lola Capdevila (al centre) amb els guanyadors i els organitzadors | Cedida

Paral·lelament a Les vespres dels dimecres al Tradicionàrius, s’ha celebrat la segona edició del Torneig de Gambits Memorial Jordi Fàbregas Recollint la iniciativa d’en Marcel Casellas, tres entitats gracienques: el CAT Tradicionàrius, el club d’Escacs Tres Peons i La Barraqueta, han organitzat la segona edició del torneig de gambits que s’ha jugat al llarg de vuit dimecres consecutius al temps de les sessions de música. Hi han participat 16 jugadors. Després d’una primera fase de tots contra tots, els jugadors van quedar englobats en dos grups: el A i el B, amb vuit jugadors cadascun. A la segona fase de tots contra tots dintre de cada grup, va seguir la tercera fase amb les semifinals i la final de cada grup. El guanyador del grup A va se en Moisès Esteban i del grup B en Josep Vila. 

Fàbregas va fer el gambit més valent de la història de la música d’arrel catalana sacrificant-se per dotar al moviment d’una millor posició

La particularitat del torneig es que cada dia es juga un gambit d’apertura diferent, que es sorteja prèviament. Els gambits d’obertura i els moviments que els caracteritzen són: Mamedyarov: 1.d4,cf6; 2.c4,e6; 3.g4; Volga: 1. d4 Cf6 2. c4 c5 3. d5 b5; Danès 1.e4 e5 2.d4 exd4 3.c3; Budapest: 1.d4 Cf6, 2.c4 e5; Letó: 1. e4 e5 2. Cf3 f5; Morra: 1. e4 c5, 2. d4 cxd4, 3. c3; Staunton: 1.d4 f5, 2.e4; Nakhmanson: 1. e4 e5, 2. Nf3 Nc6, 3. Bc4 Nf6. En paraules del Marcel Caselles, amb aquest torneig recordem en Jordi Fàbregas, que com les obertures de gambit en les quals se sacrifica normalment un peó per aconseguir un avantatge, en Fàbregas va fer el gambit més valent de la història de la música d’arrel catalana sacrificant-se ell mateix (aparentment, ja que mai va deixar de tocar) per tal de dotar al moviment d’una millor posició!  Per l’entrega de trofeus als guanyadors vam comptar amb la participació de Lola Capdevila, companya d’en Fàbregas i aficionada als escacs. Celebrem la bona acollida del torneig i ens encoratgem per donar continuïtat a la proposta. Els taulers seran sempre nostres!

Antoni Esteve, Club d'Escacs Tres Peons