Setmana sense soroll... tant de bo!

Grups de botellot, a la plaça Revolució
Grups de botellot, a la plaça Revolució | Cedida

Del 25 d'abril a l’1 de maig de 2022 se celebra la Setmana Sense Soroll sota el lema Abaixem el volum, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural, pretén promoure mesures i accions en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. Millorar la qualitat acústica del nostre entorn és un tema que a ERC ens preocupa i ens ocupa. El soroll es considera un tipus de contaminació que perjudica la salut de les persones i la seva qualitat de vida, i deteriora la qualitat ambiental del territori.

Cal actuar i fer compatible l'oci nocturn i el benestar veïnal i cal fer-ho ja!

El trànsit rodat és la font principal de soroll ambiental però a Gràcia s'hi afegeix també el derivat de l’oci nocturn. Així, cal mesures per reduir el soroll provocat pel trànsit però també el generat per l’oci nocturn. I veiem que el govern municipal no està ni per un ni per l’altre. Fa uns dies votava en contra de la proposició d’ERC per garantir la reducció de velocitat i respectar les zones 30km/h, per reduir la sinistralitat i contaminació. D’altra banda, també han votat en contra a les propostes que hem presentat per reduir els de problemes de convivència, incivisme i excés de soroll.

Just aquesta setmana preguntàvem quines accions s’estan duent a terme per abordar els problemes de convivència que es produeixen mentre no arriben les conclusions de la Taula ciutadana per una nit cívica i segura, que, per altra banda, continuem pensant que no és útil tal com s’ha plantejat. A més, recordem que no s’ha convidat la plataforma Places de Gràcia a cap de les sessions realitzades. Cal actuar i fer compatible l'oci nocturn i el benestar veïnal i cal fer-ho ja! Van tard. En aquest sentit, ahir mateix el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat Albert Batlle (qui pretenia que normalitzéssim els botellots) anunciava que vol avançar una hora el tancament de les botigues de conveniència que venen alcohol, mesura que va presentar el nostre grup fa 7 mesos i que van rebutjar. Van tard. Al Ple d’octubre proposàvem 10 mesures per reduir el soroll i incivisme, el govern municipal va votar en contra. Demanàvem reforçar la presència de GU, instal·lar sonòmetres a les places que no en disposen, coresponsabilitzar els gestors de locals amb terrassa o d’oci nocturn dels excessos generats en els seus espais, o impulsar la realització un fòrum juvenil sobre el model d’oci nocturn, entre d’altres.

Lluny d’això, ens trobem sense data per la retirada de les terrasses que es van col·locar a Barcelona durant la pandèmia i que havien de ser retirades el 31 de desembre, després el 28 de febrer i finalment el 31 de març. Però les terrasses excepcionals encara hi son, obviant les ordenances i la legislació amb connivència amb el govern i en detriment del descans del veïnat. Continuen privatitzant l’espai públic, enlloc d’aprofitar l’increment en calçada per alliberar voreres i fer-les més accessibles, i això mostra clarament quin és el model de ciutat de Colau i Collboni. Un model que venen com a verd, sostenible, accessible i amb més espai públic pel vianant; però en realitat destinen l’espai guanyat a terrasses, talen arbres, permeten la degradació d’espais, la pèrdua de patrimoni... Queden 402 dies pel canvi. 

Olga Hiraldo i Martí, consellera portaveu d'ERC Gràcia